Κουβέλης: “Η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας είναι παράνομη”

Κουβέλης

Την πεποίθηση του ότι το τέλος των μνημονίων θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα σημαντικό βαθμό αυτοτέλειας στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

«Ο αγώνας για να σταθούν όρθιες η χώρα και η κοινωνία πρέπει να κερδηθεί με κοινωνικά δίκαιους όρους και ουσιαστική προοδευτική πολιτική. Η κυβέρνηση εργάστηκε και εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή για τη δίκαιη ανάπτυξη, προωθώντας την ήδη ασκούμενη πολιτική της για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας» σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή» ο κ. Κουβέλης.

Παράλληλα στέλνει μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου να αναζητήσουν συγκλίσεις με την Αριστερά και «να κλείσουν επί της ουσίας το κεφάλαιο της συμπόρευσης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και προσθέτει: «εάν θέλουν να είναι πράγματι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορεί να είναι ουδέτεροι παρατηρητές της σύγκρουσης μεταξύ της προοδευτικής και συντηρητικής πολιτικής».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σημειώνει πως αυτό θα μπορούσε να λυθεί με μία απλή συνεννόηση όπως και στο παρελθόν.

«Με δεδομένα και γνωστά τα γεγονότα και τις συνθήκες της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στελεχών μας, το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί με μια απλή συνεννόηση, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή αυτή τη συνεννόηση. Η Τουρκία όμως το ενέταξε στις εντάσεις των σχέσεών της με τη χώρα μας και το παρέπεμψε στο τουρκικό δικαστήριο. Δεν πρόκειται για «αδυναμία» της τουρκικής δικαιοσύνης να κινηθεί με ταχύτητα. Η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας είναι παράνομη.Κρατούνται, άλλωστε, χωρίς κατηγορητήριο. Χρονοτριβεί, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών. Η χώρα μας κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις και σε πολλαπλά επίπεδα προκειμένου οι δύο στρατιωτικοί μας να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα μας»
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την όξυνση με τη γείτονα, ο κ. Κουβέλης τονίζει πως η Ελλάδα είναι χώρα ειρήνης και θέλει η ειρήνη να προάγεται στην περιοχή, ενώ συμπληρώνει πως η χώρα μας «ταυτόχρονα ξέρει και μπορεί με επάρκεια και με ικανή αποτρεπτική δύναμη να προστατεύσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της».

Πάντως εμφανίζεται καθησυχαστικός λέγοντας πως η Άγκυρα με τα σημερινά δεδομένα δεν δείχνει να επιλέγει τη δημιουργία «θερμού επεισοδίου».

Τέλος για τις διαπραγματεύσεις στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, εκφράζει την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στον οποίο πιστώνει υπευθυνότητα. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δεν καθορίζεται μόνο από μια πλευρά. Προσθέτει πως όταν υπάρξει τελική συμφωνία θα αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση της ή μη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γεννηματά: «Ανίερες συναλλαγές δεν χωρούν για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καμμένος για Έλληνες στρατιωτικούς: «Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι για την ομηρία»

ΑΚΟΜΑ: Δ. Καμμένος: «Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν θα είναι ποτέ προϊόν ανταλλαγής»