Νέο μήνυμα Τσίπρα σε Άγκυρα: “Συμψηφισμοί για τους Έλληνες στρατιωτικούς, δεν χωρούν!”

Τσίπρας

Από την ομιλία του πρωθυπουργού, που ξεκίνησε από το Μνημόνιο και το τέλος του προγράμματος, δεν έλειψαν και οι αναφορές την Τουρκία. «Οι επιλογές του Ερντογάν δείχνουν ταλάντευση. Φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτή δεν θα είναι μια καλή εξέλιξη ούτε για την Τουρκία, ούτε για την Ελλάδα ούτε και για την ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και για ακόμη μια φορά ξεκαθάρισε στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ότι προτάσεις περί… ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη με τους 8 Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες και απορρίπτονται. «Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου (σ.σ. για ειρήνη με την Ελλάδα) είναι καλοδεχούμενες. Αλλά πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Οι συμψηφισμοί για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς δεν χωρούν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε δε ότι «παρατηρούμε νευρικότητα από την πλευρά της Τουρκίας τελευταία».

Το Μνημόνιο και η καθαρή έξοδος
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως καλά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κι έκανε τον συμβιβασμό το καλοκαίρι του 2015 γιατί έτσι, όπως είπε, έσωσε την κοινωνία και ειδικά τα χαμηλά στρώματα. Επεσήμανε ότι η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση.

Μίλησε για «μια οικονομία και μια κοινωνία που παρά τις δυσκολίες πατάνε ξανά στα πόδια τους. Πολίτες που σιγά-σιγά μετά από οχτώ χρόνια δυσκολιών και απαισιοδοξίας ξαναβρίσκουν τον τρόπο, δειλά και είναι λογικό, να είναι ξανά αισιόδοξοι. Ξαναβρίσκουν τον τρόπο να έχουν προσδοκίες».

Είπε ότι «αυτό είναι δική μας επιτυχία», «διότι δεν θέλουμε την κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών», καθώς «η κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών δεν μπορεί παρά να είναι αντίπαλός της Αριστεράς».

Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο τέλος μιας δύσκολης πορείας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει έναν από τους κεντρικούς της στόχους: την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η χώρα επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας με την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία. «Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια του μνημονίου ούτε η παράταση του μνημονίου, ούτε η δήθεν έξοδος, η μη καθαρή έξοδος, η βρώμικη έξοδος, όπως θέλετε πείτε το», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι «αυτό που υπάρχει είναι μια σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος, που είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη». «Χωρίς όμως», τόνισε, «αυτό να σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου, χωρίς να σημαίνει ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης».

Όχι σε… συγκυβέρνηση με την τρόικα
Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να τονίζει ότι η έξοδος από το Μνημόνιο δε σημαίνει ότι θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα και ότι δε θα υπάρχουν ακόμη πληγές σοβαρές που θα πρέπει να επουλώσει η κυβέρνηση ή ότι δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος «που η αλόγιστη διαχείριση των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα, φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «είναι εντελώς διαφορετικό να έχεις στόχους δεδομένους και να έχεις έναν στοιχειώδη έλεγχο στα πλαίσια των ευρωπαϊκών σου υποχρεώσεων και άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με τη τρόικα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμμένος για Έλληνες στρατιωτικούς: «Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι για την ομηρία»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απάντηση Τσίπρα στις δηλώσεις Ερντογάν: «Απαράδεκτες οι αναφορές για ανταλλαγή! Να επιστρέψουν άμεσα οι Έλληνες στρατιωτικοί»

ΑΚΟΜΑ: Κουβέλης: «Δεν υπάρχει βίντεο που να δείχνει Τούρκους να κατεβάζουν ελληνικές σημαίες»