«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα

Η έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 25 Απριλίου (ώρα 18:30), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο Κάστρο Ιωαννίνων (Ακρόπολη Ιτς Καλέ). Πρόκειται για τον δεύτερο σταθμό της περιοδεύουσας έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

«Η περιοδεύουσα έκθεση ξεκίνησε από τη Σπάρτη και το Μουσείο ΕΛΙΑ και Ελληνικού Λαδιού σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περίπου 6.500 επισκεπτών. Μετά τα Ιωάννινα, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου» ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το σκεπτικό της έκθεσης ακολουθεί εκείνο της ομότιτλης μεγάλης περιοδικής έκθεσης, που εγκαινιάζεται στις 7 Μαΐου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Πρόκειται για την καταγραφή της διαχρονικής προσπάθειας του ανθρώπου να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης.

Στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το ΠΙΟΠ, επιλέχθηκαν σαράντα αρχαιότητες από τις συλλογές του κορυφαίου μουσείου της χώρας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετές από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά και συνιστούν σύντομα σχόλια-αναφορές σε κάποιες από τις όψεις του Ωραίου. «Το κριτήριο επιλογής τους βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ όπου παρουσιάζονται. Έτσι, στη Σπάρτη προβλήθηκε ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στα Ιωάννινα πρωταγωνιστούν τα κοσμήματα, ενώ στην Τήνο θα αναδειχθούν χαρακτηριστικά μαρμάρινα έργα του Κυκλαδικού πολιτισμού» σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκπληκτική τριδιάστατη αναπαράσταση των αρχαίων Συρακουσών! (Βίντεο)

Διαδραστική περιήγηση στην Ακρόπολη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Αφιέρωμα του National Geographic στον Παρθενώνα που… δεν βρίσκεται στην Ελλάδα