Στην Τουρκία ο Πούτιν για τα εγκαίνια του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου

Πούτιν

Τις εργασίες για τα θεμέλια του πολυσυζητημένου πυρηνικού αντιδραστήρα Ακούγιου που θα είναι ο πρώτος της Τουρκίας, θα εγκαινιάσουν σήμερα σε τελετή που θα γίνει στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πουτίν.

Για τον πυρηνικό σταθμό ενέργειας δεν αντιδρούν μόνο οι οικολόγοι στην Τουρκία αλλά αποτελεί και ένα από τα βασικά στοιχεία τριβής Τουρκίας και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας που αναπτύσσονται στον ενεργειακό τομέα, καθώς και σε σχέση με τους πυραύλους S400, αποτελούν το μήλον της έριδος σε Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ και προκαλούν αμηχανία στις σχέσεις Άγκυρας – Δύσης.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας,  μετά το ναδίρ στο οποίο βρέθηκαν από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού που ακολούθησε την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος, μπήκαν σε τροχιά συνεργασίας που εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στη Συρία. Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τη Μανμπίτζ, επιχειρώντας σε συριακό έδαφος με την ανοχή, αν όχι τις ευλογίες της Μόσχας. Η αμφίρροπη αυτή σχέση Τουρκίας – Ρωσίας ενοχλεί τις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των ρωσικών προσδοκιών στη Συρία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει να εγκαινιάσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα  το 2023, στην επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η τελετή έναρξης εργασιών των θεμελίων της πρώτης μονάδας του αντιδραστήρα λαμβάνει χώρα στο προεδρικό μέγαρο, σε ζωντανή σύνδεση με το Ακούγιου στην Μεσίνα που χτίζεται σε συνεργασία με τουρκικές εταιρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες απειλές Γιλντιρίμ κατά Ε.Ε.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σιγήν ιχθύος στα τουρκικά ΜΜΕ για τα Ίμια – Για ποιο λόγο;

ΑΚΟΜΑ: Προς μεταπολεμική εποχή στην ευρύτερη Μέση Ανατολή