Το ίδιο… τροπάριο από τον Ζάεφ – «Όχι» σε ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος

Ζάεφ

Στην πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, που μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο δήλωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά ότι υπάρχουν διαφωνίες για το Σύνταγμα και το εύρος της χρήσης της ονομασίας.

Σύμφωνα με το MIA, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι τα περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί αλλά πως «θα θεωρηθεί ότι έχουν κλείσει όλα αυτά μόνο όταν υπάρξει τελική συμφωνία».

«Θα έλεγα ότι μόνο τα ζητήματα που αφορούν το εύρος της χρήσης και το θέμα της ονομασίας για διεθνή χρήση δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Επανέλαβε, μάλιστα, την πάγια θέση του όσον αφορά στην απαίτηση της Αθήνας για ονομασία erga οmnes. Όπως είπε, η ονομασία θα πρέπει να έχει μόνο διεθνή χρήση ενώ δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή του Συντάγματος.

«Πρέπει να σχεδιαστούν κατάλληλες διαμορφώσεις που θα δείχνουν ότι η πΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα» είπε επίσης ο κ. Ζάεφ.

Εξήγησε, επίσης, ότι η λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς και τους πολίτες των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αποστολή εξετελέσθη»: To tweet του Τραμπ για τη Συρία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όχι! Ο ΟΗΕ γυρνάει την πλάτη στο ρωσικό σχέδιο απόφασης – Αναμένεται νέα επίθεση στη Συρία

ΑΚΟΜΑ: Φονική έκρηξη στη Γάζα – Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί