Υπουργικό σήμερα υπό τον Τσίπρα για ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, αξιολόγηση

Υπουργικό

Υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00, στη Βουλή. 

Στην ατζέντα του συμβουλίου βρίσκονται τα εθνικά θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό, η πορεία της οικονομίας και τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και όλες οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Στο ζήτημα του Σκοπιανού όπως φαίνεται υπάρχουν εξελίξεις αφού ορίστηκε νέο ραντεβού μεταξύ Κοτζιά-Ντιμιτρόφ για τις 12 Απριλίου, την ώρα που και οι δύο πλευρές ενημερώνουν τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκίνησε τον κύκλο επαφών με τους με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και σήμερα πρόκειται να ενημερώσει τη Φ. Γεννηματά, τον Β. Λεβέντη και τον Γ. Κουμουτσάκο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τον Ζόραν Ζάεφ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό και τις συζητήσεις του με τον Νίκο Κοτζιά και τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε περισσότερο αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό.

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, η ελληνική κυβέρνηση κλιμακώνει την ρητορική της απέναντι στην παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και στον επιχειρούμενο συμψηφισμό του Ερντογάν με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να καταστήσει σαφές πως η Τουρκία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τους Έλληνες στρατιωτικούς για πολιτικούς λόγους και ως μοχλό πίεσης προς την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, διεξοδική συζήτηση θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο και για την οικονομία αφού ότι ο Απρίλιος θεωρείται κρίσιμος μήνας ενόψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ενώ η ελληνική πλευρά θα πρέπει στις 27 Απριλίου να παρουσιάσει στο Eurogroup το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιό της. Επιπλέον, τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο είναι πολλά και δύσκολα και ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την επίσπευσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αχτσιόγλου: «Αλλάζει η αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία» (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βόμβα» Καμμένου: «Μέχρι και 15 χρόνια μπορεί να παραμείνουν κρατούμενοι οι Έλληνες στρατιωτικοί»!

ΑΚΟΜΑ: Δ. Γάκης για εγκληματικότητα: Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι το θέμα της αυτοάμυνας