Nέο εθνικό ερευνητικό δίκτυο για την ανάδειξη και διάσωση της ελληνικής Ελιάς

Ένα νέο εθνικό ερευνητικό δίκτυο στον τομέα της αγροδιατροφής με την ονομασία «Οι δρόμοι της Ελιάς» συστήθηκε από τον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας.

Στο εθνικό δίκτυο συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς από όλη την Ελλάδα, όπως το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, τα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλίας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το ΤΕΙ Κρήτης και ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Η δράση αποσκοπεί στην ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση των προϊόντων της ελιάς και του ελαιόλαδου και των μεθόδων παραγωγής τους. Στόχος είναι η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών και του ελαιόλαδου, διαμορφώνοντας έτσι ένα στρατηγικό ανταγωνιστικό και εξαγωγικό πλεονέκτημα.

Το δίκτυο, το οποίο θα χρησιμοποιεί γονιδιωματικές και προηγμένες διαγνωστικές τεχνολογίες, έχει ως σκοπό την ιχνηλάτηση, την ανάδειξη, την ταυτοποίηση, την πιστοποίηση των ποικιλιών της ελιάς και τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου. Αρχικά, θα εστιάσει στη γονιδιωματική ανάλυση, η οποία με τη χρήση της βιοπληροφορικής θα καταστήσει εφικτό τον χαρακτηρισμό και την ταξινόμηση του γενετικού υλικού της ελληνικής ελιάς.

Απώτερος στόχος είναι η διάσωση και η διατήρηση σημαντικών κλώνων, καθώς, επίσης, η γενετική βελτίωσή τους μέσα από τη μελέτη κλώνων ανθεκτικών σε ασθένειες, στην ξηρασία και στην κλιματική αλλαγή. Σε επόμενο στάδιο θα γίνει η περιγραφή και η κατοχύρωση ταυτοποιημένου γενετικού υλικού και ελληνικών ποικιλιών στον επίσημο ευρωπαϊκό κατάλογο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξεκινούν νέες ανασκαφές για απολιθώματα του Γκρεκοπιθήκου (pics)

Απίστευτη επιστημονική ανακάλυψη – Στην Κρήτη πρωτοπερπάτησε ο άνθρωπος!

Οι σημερινοί Έλληνες έχουν στενή γενετική συγγένεια με Μινωίτες και Μυκηναίους