Γιγαντιαία φαράγγια ανακαλύφθηκαν θαμμένα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής (Βίντεο)

Βρετανοί γεωεπιστήμονες ανακάλυψαν κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής τρία τεράστια και βαθιά φαράγγια, καθένα από τα οποία έχει μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων και ελίσσεται ανάμεσα σε ψηλά βουνά, χωρίς να είναι ορατά πάνω από την καλυμμένη με χιόνια και πάγους επιφάνεια.

Οι ερευνητές του πολικού ερευνητικού προγράμματος PolarGAP, με επικεφαλής τη δρα Κέιτ Γουίντερ του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου Νορθάμπρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με τη βοήθεια ιπτάμενου ραντάρ, σύμφωνα με το BBC.

Οι κόκκινες γραμμές δείχνουν τον ελιγμό που κάνουν τα τρία τεράστια φαράγγια που ανακαλύφθηκαν κάτω από τους πάγους στο Νότιο Πόλο.

Όπως ανέφεραν, αν οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώσουν κι άλλο λόγω της κλιματικής αλλαγής, τότε τα υπόγεια φαράγγια θα επιταχύνουν την μετακίνηση των λιωμένων πάγων προς τη θάλασσα, με συνέπεια την άνοδο της στάθμης των υδάτων. «Τα φαράγγια αυτά λειτουργούν ως κανάλια του πάγου από το κέντρο της ηπείρου προς την ακτή. Συνεπώς, αν οι κλιματικές συνθήκες αλλάξουν στην Ανταρκτική, θα πρέπει να περιμένουμε τον πάγο να κυλήσει πολύ πιο γρήγορα προς τη θάλασσα. Αυτό τα κάνει πραγματικά σημαντικά και, παρόλα αυτά, δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή τους έως τώρα» δήλωσε η Γουίντερ.

Το μεγαλύτερο από τα φαράγγια (Foundation Trough) έχει μήκος άνω των 350 χιλιομέτρων και πλάτος 35 χιλιομέτρων. Το δεύτερο (Patuxent Trough) έχει μήκος πάνω από 300 χιλιόμετρα και πλάτος πάνω από 15 χιλιόμετρα, ενώ το τρίτο φαράγγι (Offset Rift Basin) έχει μήκος άνω των 150 χιλιομέτρων και πλάτος περίπου 30 χιλιομέτρων.

Τα ανακαλυφθέντα φαράγγια αποτελούν την γέφυρα για το αποκαλούμενο «χάσμα πάγου»,  μια μεγάλη ράχη πάγου, όπου εκτείνεται από τον Νότιο Πόλο προς την ακτή της Δυτικής Ανταρκτικής. Ο πάγος ρέει από την κορυφογραμμή είτε ανατολικά είτε δυτικά, όπου καταλήγει είτε στη θάλασσα Weddell είτε στη θάλασσα Ross.

Τα φαράγγια είναι θαμμένα κάτω από πολλές εκατοντάδες μέτρα πάγου. Έτσι, για να φθάσει κανείς στον πάτο του μεγαλύτερου φαραγγιού, θα πρέπει να κάνει γεώτρηση βάθους άνω των δύο χιλιομέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dailymail.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διέπρεψαν οι Έλληνες μαθητές σε διεθνή Αστρονομική Ολυμπιάδα

Επιστήμονας αναζητεί μετεωρίτες στην Ελλάδα – Πώς θα τους ξεχωρίσετε

Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά 263 μετεωρίτες «βρήκε» ο Έλληνας γεωλόγος στην Ανταρκτική