Μετά από τρία χρόνια – Επιτέλους έρχονται αλλαγές στα capital controls!

Capital controls

Σε νέα χαλάρωση των capital controls θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών, την ίδια στιγμή που σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σφίγγει τον κλοιό σε  έχουν παραβιάσει τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχουν ήδη καταρτίσει ένα νέο πλαίσιο χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών, επικεντρώνοντας αυτή τη φορά στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Μεταξύ των αλλαγών που έρχονται είναι οι εξής:

  • Επέκταση της δυνατότητας ανάληψης του 100% του ποσού που μια επιχείρηση φέρνει στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Έτσι, αν μια ναυτιλιακή εταιρεία καταθέσει 1 εκατ. ευρώ από μια τράπεζα του εξωτερικού σε μια ελληνική τράπεζα θα μπορεί χωρίς περιορισμούς να κάνει ανάληψη και του 1 εκατ. ευρώ.
  • Αναστολή των περιορισμών στο «νέο» χρήμα που εισρέει σε επιχειρήσεις μέσω συναλλαγών με κάρτες του εξωτερικού. Έτσι, αν ένας πελάτης μιας ελληνικής εταιρείας πληρώσει μέσω κάρτας ξένης τράπεζας 1.000 ευρώ ο Έλληνας έμπορος θα μπορεί να κάνει ανάληψη του συνόλου του ποσού χωρίς περιορισμούς.
  • Κατάργηση της πρόβλεψη της ΠΝΠ για τα capital controls που προβλέπει πως απαγορεύεται η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό για χρηματοπιστωτικά μέσα του άρθρου 5 του Ν. 3606/2007. Λόγω της συγκεκριμένης διάταξης όποιος πολίτης είχε αγοράσει μέσω ελληνικής τράπεζας ή χρηματιστηριακής εταιρείας ένα ξένο χρεόγραφο απαγορευόταν να το μεταφέρει, ήτοι να αλλάξει θεματοφύλακα.

Εκτός από τις παραπάνω αλλαγές το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντατικοποιούν τις κυρώσεις σε όσους έχουν παραβιάσει τα capital controls επιβάλλοντας μεγάλα πρόστιμα και αφαιρώντας άδειες άσκησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία επιβολής προστίμων σε περίπτωση παραβίασης των capital controls από συστημική τράπεζα το 2016, με τα πρόστιμα να επιβάλλονται σε συγκεκριμένα τραπεζικά στελέχη, τα οποία βάσει του νομού θα πρέπει να απομακρυνθούν και από το πιστωτικό ίδρυμα.

Τέλος, σε ΤτΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών κι η υπόθεση παραβίασης των capital controls από χρηματιστηριακή εταιρεία, περίπτωση που αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρέος & αξιολόγηση – Η Ελλάδα πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της Πέμπτης

ΑΚΟΜΑ: Σοκ στην αγορά! Γνωστή αλυσίδα ρούχων βάζει «λουκέτο» σε περισσότερα από 100 καταστήματα