Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό

Κρίσιμη συνάντηση για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό, έχουν στο Σούνιο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, το μέλλον ανήκει σε όλους μας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, οκτώ χωρών του Βίσεγκραντ και των Βαλκανίων. Όπως σημείωσε μόλις επιτευχθεί συμφωνία και υπάρξει η νομική επικύρωση της, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.

Και οι δύο πλευρές έχουμε ευθύνη απέναντι στην περιοχή να λύσουμε το πρόβλημα, διευρύνοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα, πρόσθεσε ο κ.Κοτζιάς, και εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, χρειαζόμαστε να βγούμε σε συνέργεια με τις γειτονικές μας χώρες, ώστε η ανάπτυξη να είναι συνολική.

Αισιόδοξος για την πορεία των διαβουλεύσεων δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων.

Βρισκόμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη φάση, κατ’ ουσίαν αντιμετωπίζουμε μία από τις τελευταίες εναπομείνασες διαφορές και διερευνούμε τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες αμφοτέρων των πλευρών, ανέφερε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, και έκανε λόγο για μία μεγάλη ευκαιρία, λέγοντας πως έχουμε πλέον την δυνατότητα να κλειδώσουμε όλη αυτή τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοτζιάς: «Είναι ανάγκη να δώσουμε νέο όραμα στην ΕΕ»

Κοτζιάς για Σκόπια: «Χάνουν το «τρένο» του Ιουλίου για ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Στο δικαστήριο ο Κοτζιάς για την υπόθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο