Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ – Για τον αγωγό East-Med

Κύπρος

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε διμερείς συναντήσεις αρχικά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια με τον Νίκο Αναστασιάδη, πέρα από την κοινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του και με τον Πρόεδρο της Κύπρου, στη Λευκωσία.

Αγωγός και τουρκικές προκλήσεις
Στο πλαίσιο της 4ης Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ προωθήθηκε\ περαιτέρω ο σχεδιασμός του αγωγού East-Med, ο οποίος, όπως σημειώνεται, θα λειτουργήσει ως ενεργειακή πύλη της Ευρώπης. Επίσης, θα υπογραφούν νέες συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

«Σε πολιτικό επίπεδο τη Σύνοδο θα απασχολήσουν το Κυπριακό και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ, η διαδικασία Ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή (MEPP) και η Ευρω-μεσογειακή συνεργασία» ανέφερε στη δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Παράλληλα θα γίνουν και τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών- Τηλεπικοινωνιών, ενώ θα υπογραφούν τριμερείς συμφωνίες.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο East–Med είναι ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας, το οποίο φαίνεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες να υλοποιηθεί.

Με την έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου θα μπορούσε να περάσει στην Ευρώπη είτε υποθαλάσσια στην Ελλάδα μέσω του East–Med είτε από την Τουρκία -λύση που θα είχε το μικρότερο κόστος- είτε από σταθμούς υγροποιημένου αερίου με τάνκερ.

Πάντως ενδέχεται να συζητηθεί η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

«Όπως αντιλαμβάνεστε το Κυπριακό, όπως και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συνομιλίες», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες, ενώ ζήτησε να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες και θέλησε να ευχαριστήσει «τους δυο φίλους πρωθυπουργούς και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται για τις τουρκικές ενέργειες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη λύση για το κράτος του Ισραήλ αλλά και των Παλαιστινίων και καταδίκασε κάθε αντισημιτική συμπεριφορά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «με τον φίλο πρωθυπουργό της Ελλάδας μετέφεραν στον φίλο πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι είναι υπέρ της αμερικανικής προσπάθειας και της συμβολής της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την έναρξη των συνομιλιών».

Τσίπρας: Περίοδος γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες
«H τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ έχει ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας των χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες», τονίζει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Λευκωσία για την επίσκεψη Τσίπρα-Νετανιάχου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θα παίξουν… μπάλα Τσίπρας-Πούτιν; Φήμες για συνάντηση στο περιθώριο του Μουντιάλ της Ρωσίας

ΑΚΟΜΑ: Έξαλλος ο Κοτζιάς στην Κύπρο: «Ούτε επί Χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα!»