Τσίπρας από βουλή: “Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μεγάλης κρίσης βγαίνει από αυτό το τούνελ” – Όσα είπε

Τσίπρας

«Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει επιτέλους από αυτό το τούνελ. Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο». Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, κατόπιν αιτήματος της Φώφης Γεννηματά.

«Βαδίζουμε προς την έξοδο από την κρίση. Τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής και μέρος αυτών των μέτρων καλύφθηκε με την τεχνική συμφωνία, εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης και μέρους των ΜΜΕ», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Οι καταστροφολόγοι απογοητεύτηκαν», είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, και υπογράμμισε πως οι ίδιοι θα «απογοητευθούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες, όταν καταλήξουμε σε δύο θέματα: Τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος στο πλαίσιο του Eurogroup του περασμένου Ιούνη. Και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας».

Αναφορικά με την εποπτεία σημείωσε πως «είναι μία διαδικασία που ακολουθήθηκε και για τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από προγράμματα στήριξης. Δεν αντιστοιχεί σε αυτό για το οποίο κάποιοι προσεύχονται καθημερινά, την επέκταση των μνημονίων».

Βολές κατά της αντιπολίτευσης
Ο ίδιος, έκανε λόγο για ψευδείς εκτιμήσεις πως η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια στο τέλος του 2014 και παρέθεσε τα νούμερα, που – κατά τον ίδιο – το αποδεικνύουν.

«Έκλεινε τότε η πέμπτη χρονιά μνημονίων αλλά τα δημοσιονομικά της χώρας έμεναν εκτροχιασμένα. Το περίφημο δήθεν πλεόνασμα της κυβέρνησης Σαμαρά για το 2014 πρόσφατα αποδείχθηκε από τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν ήταν καν πλεόνασμα».

«Αυτή η Ελλάδα όμως είναι παρελθόν πια. Σήμερα έχουμε μία οικονομία που τρέχει με ουσιαστικούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κλείνει σιγά σιγά η πληγή της ανεργίας», σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα του ότι η «λύση στο αγκάθι του χρέους θα είναι η θετική αυλαία, το καθοριστικό εκείνο σημείο που θα διαμορφώσει το πλαίσιο της εξόδου της χώρας από το καθεστώς του μνημονίου».

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε βολές προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέροντας πως «δείχνει να ενοχλείται και να εξεγείρεται. Συνεχίζει σε μία γραμμή που δεν είχε καμία συναίσθηση ευθύνης και πραγματικότητας, που βασίστηκε στη διαστρέβλωση την προπαγάνδα και την καταστροφολογία».

«Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες την κριτική σας; Πώς να πάρουν σοβαρά μία πολιτική δύναμη που εδώ και μία τριετία διαψεύδεται παταγωδώς σε κάθε καταστροφολογικό σενάριο;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και τονίζοντας πως «είσαστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει η τέταρτη σαν να μη σας ενδιαφέρει η πραγματικότητα».

«Προσπαθήσατε κιόλας την πιθανότητα καταστροφής να την κάνετε πραγματικότητα», κατήγγειλε και υπενθύμισε «τα καλέσματα στελεχών σας να φύγουν καταθέσεις στο εξωτερικό; Τις επισκέψεις σας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο όπου ζητούσατε ουσιαστικά από Ευρωπαίους αξιωματούχους να αμφισβητήσουν τα θετικά βήματα στην ελληνική οικονομία; Την κινδυνολογία σας για το τραπεζικό σύστημα; Η μήπως την πρόσφατη τοποθέτηση σας σε εκδήλωση των βιομηχάνων όπου καλούσατε τους επενδυτές να μη φέρουν επενδύσεις ώσπου να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα; Γιατί για εσάς σταθερότητα είναι να είναι στην εξουσία η παρέα των off shore».

«Ο Μητσοτάκης θα μνημονεύεται ως ο αρχηγός που μετέτρεψε μία ιστορική παράταξη σε κόμμα διαμαρτυρίας, καταστροφολογίας και διαρκούς υπονόμευσης των συμφερόντων του λαού. Αλλά θα πιείτε το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους».

Περνάμε σε μοντέλο εργασιακής ασφάλειας
«Περνάμε από το μοντέλο της συντριβής της εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, σε ένα μοντέλο εργασιακής ασφάλειας και αξιοπρέπειας που θα βελτιώνει την παραγωγικότητα και θα δίνει έμφαση στην οικονομία».

«Πληρώσαμε ακριβά ένα άναρχο παραγωγικό μοντέλο. Η βασική μας αντίληψη για την επόμενη μέρα βασίζεται στην ανάκαμψη της εργασίας. Μας απασχολεί εξίσου η ανάκαμψη των δεικτών με την πτώση της ανεργίας και των αξιοπρεπών αμοιβών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε με νόημα:

Εσείς βάλατε τη χώρα στο μνημόνιο, εμείς θα τη βγάλουμε
«Σε δύο μήνες αυτό που ονειρευόταν ο λαός εδώ και 8 χρόνια, αυτό που και εσείς του τάξατε, θα γίνει πραγματικότητα και δε θα το έχετε πετύχει εσείς θα το έχουμε πετύχει εμείς», διατράνωσε. «Η Ελλάδα θα έχει βγει από τα μνημόνια. Και η Ιστορία θα καταγράψει ότι εσείς βάλατε τη χώρα στα μνημόνια και εμείς βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος».

«Τρομάξατε με το σχέδιο μας και αρχίσατε να το λοιδορείτε. Τώρα που η Ελλάδα αποκτά ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο εσείς είστε απέναντι. Όμως αλήθεια περιμένω να ακούσω κ. Μητσοτάκη, το δικό σας σχέδιο, θα μας πείτε ποιο είναι;».

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται. Όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να έχουν μια κοινή αφετηρία δικαιωμάτων, για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει την οικονομία της στον εργαζόμενο κόσμο. Η αδήλωτη εργασία, που έχει ήδη περιοριστεί στο 13% από το 19%, θα πάψει να αποτελεί κανόνα. Έχουμε σαφή στόχευση και ένα εθνικό σχέδιο, σε βάθος τριετίας, ώστε να συρρικνωθεί στο 5%».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η ανάκαμψη της χώρας για μας είναι συνώνυμη με την ανάκαμψη της εργασίας. Τη δημιουργία θέσεων εργασίας και το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των αξιοπρεπών αμοιβών».

«Όταν ο Γιούνκερ μίλησε για καθαρή έξοδο ταραχτήκατε λίγο, όταν είπε την καθαρή αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορροφητικότητα στο πακέτο Γιούνκερ. Το χειρότερο που έχετε πάθει είναι ότι έχετε πιστέψει και οι ίδιοι την προπαγάνδα σας και όταν έρχονται εδώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και σας λένε την αλήθεια ταράζεστε».

Ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ;
Συνεχίζοντας την επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Έχει πει ότι θεωρεί το 8ωρο ξεπερασμένο, μιλά για νέες σχέσεις εργασίας, θεωρεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ιδεοληψία της Αριστεράς, θεωρεί ότι υπάρχει πλεονάζων αριθμός γιατρών στο δημόσιο. Για να μην ξεχάσουμε ότι ο Γεωργιάδης όταν ήταν υπουργός δεν ήθελε να του κλέψει τη δόξα η τρόικα για απολύσεις. Αυτές είναι οι αντιλήψεις σας».

«Συμφωνείτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με το λοκ άουτ; Για να γνωρίζουμε το σχέδιο σας», διερωτήθηκε.

«Άλλωστε πρέπει να σας κάλυψε προχθές στα εργασιακά ένας συμπαθής κατά τα άλλα τηλεσχολιαστής του ΣΚΑΪ που έλεγε ότι εκείνος έλεγε “βάστα ΔΝΤ” δε βάσταξε το ΔΝΤ στα εργασιακά, κέρδισε η κυβέρνηση. Το σχέδιο σας τρία χρόνια ήταν βάστα ΔΝΤ και βάστα Σόιμπλε. Το σχέδιο σας ήταν μνημόνιο και ξεπούλημα. Όσο και να προσπαθείτε να γυρίσετε τη χώρα πίσω αυτή η μαύρη περίοδος κλείνει για τη χώρα.

Η Ελλάδα του ρουσφετιού και των κρατικοδιαίτων δήθεν επενδυτών έχει περάσει στο παρελθόν. Σήμερα ξημερώνει μία νέα ημέρα και όσο το φως αυτής της νέας αυγής δυναμώνει τόσο πιο καθαρά θα φαίνονται οι διαχωριστικές γραμμές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κατηγορώ» Φώφης σε Τσίπρα – Επανέλαβε στη βουλή το αίτημα για εκλογές

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άδωνις για απειλές Ρουβίκωνα κατά Μητσοτάκη: «Στην Ελλάδα του Σύριζα έχουν καταρρεύσει όλα!»

ΑΚΟΜΑ: Απουσιάζει από τη Βουλή – Στο Καζακστάν ο Καμμένος