Τσακαλώτος από Βουλή: “Έφεραν τα μνημόνια χωρίς να ρωτήσουν κανέναν και τώρα ζητούν εκλογές”

Τσακαλώτος

«Η τεχνική συμφωνία τελείωσε πριν λίγες ημέρες, έχουμε ένα μήνα για τα προαπαιτούμενα, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, σχεδόν έχουμε καταλήξει πως θα είναι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση». Αυτά τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

«Θα έμπαινα στον πειρασμό να απαντήσω στην κ. Γεννηματά και στον κ. Μητσοτάκη, αλλά ο λαός αξίζει καλύτερα, να μιλήσουμε για το μέλλον», σημείωσε ο υπουργός, δηλώνοντας όμως: «Δε θα μπω στο λούκι να πω για το κατηγορώ της Γεννηματά που ήταν μία κακοποίηση του Ζολά».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο πίσω και να επιρρίπτουμε ευθύνες, όχι «όταν  είναι τόσο μεγάλο το διακύβευμα».

Άφησε αιχμές κατά των ΜΜΕ που «στηρίζουν», όπως είπε, την αντιπολίτευση. «Ήρθε το ΔΝΤ και δεν είπε να έρθει πιο μπροστά το αφορολόγητο. Αλλά, έχουμε και δημοσιονομικό χώρο. Με το δημοσιονομικό χώρο αποφασίσαμε να αλλάξουμε την ισορροπία προσλήψεων αποχωρήσεων από το δημόσιο. Αλήθεια το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ είναι σε αυτό με εμάς ή τη ΝΔ; Θέλουμε ένα δημόσιο που θα έχει αρκετούς γιατρούς και καθηγητές;

«Δεν ξέρετε ότι διαπραγματευόμαστε μία ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι πιστοληπτική γραμμή στήριξης;».

«Το σχέδιο μας είναι ολιστικό γιατί κάπως τα πράγματα πρέπει να δέσουν», εξήγησε αναφορικά με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Ο υπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τους πως δεν δεν ρώτησαν κανέναν όταν έφεραν το ΔΝΤ και υπέγραφαν τα πρώτα μνημόνια της χώρας, όμως τώρα ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.

«Τσακώνεστε για τις εκλογές. Να είναι τώρα οι εκλογές. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε ρώτησαν κανέναν όταν δημιούργησαν το χρέος. Το ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησε κανέναν όταν έφερε το πρώτο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε ρώτησαν κανέναν όταν έφεραν το δεύτερο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ δε ρώτησε κανέναν όταν συμφώνησε πλεονάσματα 6,5% μέχρι το 2014. Και τώρα μας λένε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ότι δεν έχουμε νομιμοποίηση να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο που εσείς το βάλατε;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: «Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008!»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας από βουλή: «Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μεγάλης κρίσης βγαίνει από αυτό το τούνελ» – Όσα είπε

ΑΚΟΜΑ: «Κατηγορώ» Φώφης σε Τσίπρα – Επανέλαβε στη βουλή το αίτημα για εκλογές