150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με «αμέτρητες όψεις του Ωραίου»

Πόσες όψεις έχει το Ωραίο; Αμέτρητες, όσες και οι ανθρώπινες αισθητικές αντιλήψεις δια μέσω των αιώνων.

Αυτή τη διαρκή αναζήτηση και αισθητική αποτύπωση του ωραίου στα υλικά δημιουργήματα του ανθρώπου έρχεται να παρουσιάσει η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με τίτλο «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, ώρα 7 μμ., από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της εκθεσιακής τριλογίας που πραγματοποίησε το Μουσείο για να τιμήσει την ιστορία των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του κτιρίου του (1866-2016), ξεκινώντας το 2015 με το «‘Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…’ Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών 17ος – 19ος αιώνας» και αμέσως μετά με τις «Οδύσσειες».

Η έκθεση παρουσιάζει 340 αρχαία έργα από τις Συλλογές του μουσείου, που χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο ως την ύστερη αρχαιότητα. «Το μουσειολογικό αφήγημα αναπτύσσεται σε τέσσερα μέρη που αποκαλύπτουν σταδιακά το ωραίο ως μια διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα: ως καλλιτεχνική έκφραση, ερωτική έμπνευση, θέση και αντίθεση, και ακόμη ως διανοητικό αγώνα, ατομικό ή συλλογικό, προς την ελευθερία και την αυτογνωσία», δήλωσε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, προς τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου και στην ξενάγηση που ακολούθησε.

Η ίδια παρουσίασε και το εκθεσιακό αφήγημα που αρθρώνεται σε τέσσερα μέρη:

Η εισαγωγή, που έχει τίτλο «Αιώνια αισθητική», παρουσιάζει επιλεγμένα αντικείμενα της καθημερινότητας που καταγράφουν τις συνεχείς εναλλαγές και τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής στην ανθρώπινη διαχρονία. Επιλεγμένα σκεύη της καθημερινότητας από διάφορες περιοχές της ελληνικής προϊστορίας (Μυκήνες, Θήρα, Φυλακωπή Μήλου, Διμήνι κλπ.) που έχουν την ποιότητα έργων τέχνης, πλαισιώνουν την ενότητα, η οποία ξεκινά με μια πανέμορφη ανάγλυφη γυναικεία προτομή από τη Μήλο (μέσα του 5ου αι. π. Χ.): Τα μαλλιά της -σίγουρα μακριά- είναι μαζεμένα προσεκτικά μέσα σε σάκο, ο οποίος πέφτει βαρύς προς τα κάτω, κόμμωση που δείχνει την έμφυτη επιθυμία κάθε ανθρώπου να τονίσει, αν μη τι άλλο, την ομορφιά του.

Το δεύτερο μέρος, που ονομάζεται «Το ωραίο και το επιθυμητό», επιχειρεί μια ουσιαστική προσέγγιση στις αισθητικές προτιμήσεις των αρχαίων κοινωνιών, με βάση όσα αποκαλύπτουν οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι για την ομορφιά, αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα που αφορούν στην ένδυση, την κόμμωση, τα κοσμήματα και τον καλλωπισμό. «Οτιδήποτε χρησιμοποιείται σήμερα σε σχέση με τον γυναικείο καλλωπισμό θα το βρείτε και στην αρχαιότητα», είπε με έμφαση η κ. Λαγογιάννη, δίνοντας τα αρχαία παραδείγματα του μέικ απ (λευκός μόλυβδος ή μηλία γη και κιμωλία), του προϊόντος για λαμπερή επιδερμίδα (κροκοδειλέα, δηλαδή περιττώματα κροκόδειλου), της αντιρυτιδικής κρέμας (λίπος ή γάλα γαϊδούρας) και του ρουζ (πέταλα από λουλούδια), τονίζοντας, με τον τρόπο αυτό, τη διαχρονία και την αισθητική σταθερά κάποιων πραγμάτων.

Ηλεκτρονικό Εισιτήριο

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και η πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), Αθηνά Χατζηπέτρου, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που βρίσκεται προ των πυλών. «Το μεγάλο μας στοίχημα στο ΤΑΠ είναι να καταφέρουμε να κάνουμε όσο το δυνατό «ωραιότερη» -μιας και το ωραίο είναι το σημερινό μας θέμα- την αντίληψη που έχει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης για φορείς όπως το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ότι δηλαδή παραμένουμε προσκολλημένοι σε δομές του παρελθόντος, αγκυλωμένοι σε μια στείρα γραφειοκρατία. Δεν υπάρχει ίσως καλύτερο παράδειγμα για να τεκμηριώσει κανείς τη διαφορετική φιλοσοφία που μας κινητοποιεί στο ΤΑΠ, από τα έργα που “τρέχουμε” με απόλυτη αφοσίωση και προτεραιότητα. Και αναφέρομαι φυσικά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, η εφαρμογή του οποίου βρίσκεται πια προ των πυλών», δήλωσε η κ. Χατζηπέτρου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ότι η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα έχει ολοκληρωθεί, σταδιακά, ως το τέλος της τρίτης βδομάδας του Ιουνίου και στους 13 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που έχουν επιλεγεί για φέτος: Αρχαία Μεσσήνη (αρχαιολογικός χώρος και μουσείο), Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Κνωσός και Ακρόπολη (που περιλαμβάνει συνολικά επτά αρχαιολογικούς χώρους).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακαλύφθηκε άγαλμα της θεάς Αφροδίτης στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Νέα σημαντικά ευρήματα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων (Εικόνες και βίντεο)

Στα πρόθυρα παγκοσμίου ενδιαφέροντος ανακάλυψη στο ναυάγιο των Αντικυθήρων