Αμεση απάντηση Ιβανόφ στην απειλή Ζάεφ: “Ρίξε με αν τολμάς!”

Ιβανόφ

Σε «πόλεμο» δίχως τέλος στο εσωτερικό των Σκοπίων εξελίσσεται η υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Σήμερα, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ απάντησε στο Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος χθες δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για αποπομπή του Ιβανόφ σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν υπογράψει τη συμφωνία.

«Ζητώ από τον Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή στη διαδικασία της πρότασης μομφής (σ.σ.: εναντίον του). Η θέση μου για τη βλαπτική συμφωνία είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις», είπε ο Ιβανόφ.

Ο Ζάεφ είπε χθες ότι είναι δυνατόν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να επιδιώξει την αποπομπή του Γκιόργκι Ιβανόφ αν δεν υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα (το φθινόπωρο).

«Οι πολίτες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν εάν θέλουν αλλαγή ονόματος. Αν στο δημοψήφισμα η συμφωνία γίνει αποδεκτή, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τη γνώμη τους», δήλωσε ο Ζάεφ.

Να σημειωθεί ότι για να κινηθεί η διαδικασία αποπομπής του προέδρου απαιτείται πλειοψηφία 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών της ΠΓΔΜ. Αν εγκριθεί η πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου από τη σκοπιανή Βουλή, στη συνέχεια τον λόγο παίρνει το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο επίσης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για να υπάρξει αποπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας. Αν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει θετικά, η θητεία του προέδρου παύει άμεσα, υπό την ισχύ του Συντάγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» από Ζάεφ: «Θα διώξουμε τον Πρόεδρο Ιβανόφ αν δεν υπογράψει τη συμφωνία!»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μετά τον χθεσινό καβγά – Το σκοπιανό κοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα τη συμφωνία με την Ελλάδα

ΑΚΟΜΑ: Είναι καλή η συμφωνία με τους Σκοπιανούς λέει ο Θεοδωράκης