Για το… ναυάγιο φταίνε οι Σκοπιανοί! Ευθύνες στην ΠΓΔΜ επιρρίπτει ο Κοτζιάς

Κοτζιάς

Με το βλέμμα στραμμένο στην ΠΓΔΜ, αλλά και στα συλλαλητήρια της Τετάρτης στην Ελλάδα βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το ενδεχόμενο τελικής συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επέρριψε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, τις ευθύνες για το αδιέξοδο στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, εκφράζοντας, πάντως, την ελπίδα ότι «τις επόμενες ημέρες τα εμπόδια θα ξεπεραστούν». Ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από την ηγεσία της γειτονικής χώρας να προχωρήσει στο «μεγάλο ναι», ώστε να λυθεί η ονοματολογική διαφορά. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύτηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, καθώς η Αθήνα έλαβε τις πρωτοβουλίες να προχωρήσει στη διαδικασία. Επιτέθηκε, επίσης, με σφοδρότητα κατά της Ν.Δ. για τη στάση που τηρεί στο θέμα και ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει συζητήσει εδώ και πολλά χρόνια την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια».

Από την Αθήνα, πρακτικά, ρίχνουν την ευθύνη για την εκκρεμότητα στα Σκόπια, όπου, όπως φάνηκε κι από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν εκεί από την αντιπολίτευση, υπάρχουν ισχυροί πυρήνες αντίδρασης κατά της προσπάθειας της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ να προωθήσει την επίλυση του ονοματολογικού. Αυτό το περιβάλλον διαμαρτυρίας θεωρεί ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα ο κ. Ζάεφ, ζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, χρονική επιμήκυνση των διαπραγματεύσεων. Από τις διαδηλώσεις στα Σκόπια η Αθήνα κρατά, επίσης, την άνευ προηγουμένου δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος βρέθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, μίλησε στη διαδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και τάχθηκε κατά της λύσης της ονοματολογικής διαφοράς. Επίσημη αντίδραση, πάντως, δεν υπήρξε.

Επί της ουσίας, η Αθήνα δεν συζητεί παρεμβάσεις στο κείμενο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν προ οκτώ ημερών στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Πολλώ δε μάλλον, δεν συζητεί καθόλου το ζήτημα του erga omnes, το οποίο μοιάζει να είναι και το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ζάεφ στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Στα 26 χρόνια ύπαρξης της γειτονικής χώρας και στα 23 που ακολούθησαν την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, κανένας πρωθυπουργός στα Σκόπια δεν έθεσε ζήτημα χρήσης της νέας ονομασίας έναντι όλων, πολύ περισσότερο, ακόμα και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

«Εμείς αυτό το οποίο αναμένουμε είναι από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχθεί, ακριβώς, αυτή τη συμφωνία, πράγμα το οποίο νομίζω ότι θα είναι και η τελική κίνηση, που θα οδηγήσει σε κατάληξη τη διαπραγμάτευση», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει την αποφασιστική κίνηση. Ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε τα συλλαλητήρια, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει (ρ/σ News 247) «το ιερό δικαίωμα του οποιουδήποτε να κινητοποιείται, να διαδηλώνει, να εκφράζει την αντίθετή του, την επιφύλαξή του, την απόρριψή του στην κυβερνητική πολιτική ή σε οποιαδήποτε άλλη πολιτική». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε τη γραμμή που ακολουθεί το Μαξίμου ως «εθνική και διαμορφωμένη ήδη από το 2008» με άξονα δύο κεντρικές προϋποθέσεις: «Δηλαδή, τη σύνθετη ονομασία και το erga omnes, που συνδυάζεται με συνταγματική αναθεώρηση. Και νομίζω ότι ακριβώς αυτές οι δύο προϋποθέσεις, αυτές οι δύο θέσεις, εφόσον καλύπτονται, είναι το καλύτερο δυνατό, το οποίο μπορούμε να πετύχουμε». Ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε ότι υφίσταται ζήτημα διάστασης απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κουμουτσάκος: «Ψεύδεσαι Κοτζιά, καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν δέχθηκε το Μακεδονία-Σκόπια»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ν. Ξυδάκης: Οι πολιτικοί των Σκοπίων είναι εγκλωβισμένοι στον μεγαλοϊδεατισμό

ΑΚΟΜΑ: Κικίλιας: «Λέμε όχι στην εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Σκοπιανό»