Επίδαυρος η ιστορία του πιο μαγευτικού σημείου της Ελλάδας -Φεστιβάλ

Η Επίδαυρος είναι ιστορική πόλη του νομού Αργολίδας στην ανατολική του πλευρά. Είναι κτισμένη στους πρόποδες των ορέων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ασκληπιός όπου η λατρεία του ξεκίνησε εκεί για πρώτη φορά τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η στρατηγική της θέση, αλλά, κυρίως, το Ασκληπιείο της, συντέλεσαν, ώστε η πόλη να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι κάτοικοί της ασχολούνταν κυρίως με τη ναυτιλία. Ο πρώτος οικισμός της ανήκει στην προϊστορική εποχή. Βρίσκεται 12 χλμ από την κωμόπολη της Παλαιάς Επίδαυρου. Διοικητικά ανήκει στον ομώνυμο Δήμο Επιδαύρου.

Ηταν γιος του βασιλιά Αργους και της Ευάδνης, εγγονός του Δία και της Νιόβης, και ο τρίτος κατά σειρά άρχοντας και ήρωας της περιοχής, που της έδωσε και το όνομά του. Ο Ομηρος λέει ότι πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Συμμετείχε στους Μηδικούς Πολέμους. Ηταν και σύμμαχος των Σπαρτιατών».

«Είναι η πατρίδα του Ασκληπιού, του θεού της Ιατρικής, όπου και χτίστηκε το Ασκληπιείο. Ηταν και τόπος λατρείας του Απόλλωνα.

«Το θέατρο το έχτισε ο αρχιτέκτονας Πολύκλειτος για να διασκεδάζουν οι ασθενείς. Με το πέρασμα των αιώνων διατηρήθηκε και τα τελευταία εξήντα, περίπου χρόνια λειτουργεί με τις παραστάσεις του Φεστιβάλ. Η ακουστική του είναι μοναδική. Στα καλύτερά του μπορεί να χωρέσει μέχρι και 13.000 θεατές.

Ο τόπος ήταν αφιερωμένος σε θεότητες με θεραπευτικές ιδιότητες ήδη από την προϊστορική εποχή. Στο λόφο Κυνόρτιον, που υψώνεται πίσω από το θέατρο, στα βορειοανατολικά, κατά τη μυκηναϊκή εποχή υπήρχε ιερό, στο οποίο λατρευόταν μία θεά συνδεμένη με την ίαση. Το ιερό αυτό, που ήταν ασυνήθιστα μεγάλο για την εποχή, δημιουργήθηκε το 16ο αι. π.Χ. πάνω στα κατάλοιπα ενός οικισμού της Πρώιμης και της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2800-1800 π.Χ.) και διατηρήθηκε έως τον 11ο αι. π.Χ. Γύρω στο 800 π.Χ. ιδρύθηκε στην ίδια θέση ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα, θεό με θεραπευτικές ιδιότητες, που λατρευόταν εδώ ως Απόλλωνας Μαλεάτας. Η λατρεία του κυρίως θεραπευτή θεού, του Ασκληπιού, που η μυθική παράδοση τον παρουσιάζει ως αυτόχθονα γιο του Απόλλωνα και της εγγονής του βασιλιά της Επιδαύρου Μάλου, της Κορωνίδας, καθιερώθηκε κατά τον 6ο αι. π.Χ. Η λατρεία του θεού προστάτη της ανθρώπινης υγείας και της προσωπικής ευτυχίας απέκτησε φήμη που εξαπλώθηκε ραγδαία. Ο αριθμός των προσκυνητών ολοένα αυξανόταν και το ιερό στο Κυνόρτιο δε επαρκούσε πλέον για τις ανάγκες της λατρείας, έτσι, άρχισε η ανάπτυξη ιερού και στην πεδινή περιοχή, περίπου 1 χλμ. στα νοτιοδυτικά του Κυνορτίου, στον τόπο όπου κατά το μύθο γεννήθηκε ο Ασκληπιός. Τα δύο ιερά, αφιερωμένα το ένα στον Απόλλωνα Μαλεάτα και το άλλο στον Ασκληπιό, εξελίχθηκαν παράλληλα, με την επίσημη ονομασία «ιερόν Απόλλωνος Μαλέατα και Ασκλαπιού».

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Το Μεγάλο Θέατρο της Επιδαύρου (ή αλλιώς Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου) είναι ίσως το πιο γνωστό αρχαίο θέατρο της χώρας. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Για πολλούς ηθοποιούς αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη τιμή να λάβουν μέρος σε παράσταση που διοργανώνεται στον συγκεκριμένο χώρο. Από την πλευρά του θεατή, η παρακολούθηση μίας παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι μία μυσταγωγία. Η ελαφρώς ανηφορική είσοδος, το θέατρο που ξεπροβάλλει μέσα από τα πεύκα, η περίφημη ακουστική, τα φώτα που ανάβουν λίγο πριν την έναρξη, ο έναστρος ουρανός και η αίσθηση του ταξιδιού στο χρόνο είναι εμπειρίες μοναδικές. Είτε πάει κανείς για πρώτη φορά είτε έχοντας πάει αρκετές φορές στο χώρο, η απόλαυση οξύνει τις αισθήσεις. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ξένους οι οποίοι είτε γνωρίζουν αρχαία ελληνικά είτε καθόλου, να απολαμβάνουν πραγματικά τις παραστάσεις. Παλιότερα στο χώρο παίζονταν μόνο αρχαία δράματα, τα τελευταία χρόνια όμως οι παραστάσεις έχουν εμπλουτιστεί σε μία προσπάθεια να ανοίξει το κοινό του Φεστιβάλ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται οδικώς. Το ΚΤΕΛ Αργολίδος έχει ειδικά δρομολόγια από την Αθήνα τις ημέρες των παραστάσεων. Εναλλακτικά, μπορεί να πάει κανείς με το αυτοκίνητό του από την επαρχιακή οδό Κορίνθου Επιδαύρου αν έρχεται από Αθήνα είτε μέσω Λυγουριού αν έρχεται από Ναύπλιο. Μία μίνι απόδραση για Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο ή στο Τολό, συνδυασμένη με παράσταση είναι το ιδανικό.

Εισιτήρια υπάρχουν για όλα τα βαλάντια, ανάλογα με τη θέση. Στις αριθμημένες θέσεις υπάρχει και μαξιλαράκι, αν επιλέξετε είτε το άνω διάζωμα είτε τις μη αριθμημένες, θυμηθείτε να φέρετε μαζί σας κάποιο μαξιλαράκι. Φορέστε χαμηλά παπούτσια, ειδικά οι κυρίες, καθότι τα τακούνια απαγορεύονται γιατί κάνουν ζημιά στο μάρμαρο. Πάρτε καλού-κακού μία ζακέτα, κάποια βράδια μπορεί να έχει λίγη ψύχρα. Καλό είναι σε τέτοιες παραστάσεις να σεβόμαστε το χώρο και τις σχετικές οδηγίες που αναγράφονται στο πίσω μέρος του εισιτηρίου και να ακολουθούμε τις παροτρύνσεις των ταξιθεατών.

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου
Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στον οικισμό της Αρχαίας Επιδαύρου, δίπλα στο λιμανάκι. Αν τη μέρα που θα πάτε έχει παράσταση, τότε πρέπει να παρκάρετε στο λιμάνι και να περπατήσετε 10 λεπτά σε ένα χωμάτινο μονοπάτι για να προσεγγίσετε το θέατρο. Αν δεν έχει παράσταση τότε μπορείτε από τη πίσω μεριά να προσεγγίσετε το θέατρο με το αυτοκίνητο ακόμα πιο κοντά.

Το θέατρο είναι, όπως λέει και το όνομα του, μικρό! Χωράει περίπου 800 θεατές, υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβαση σε ΑΜΕΑ ενώ υπάρχουν σε όλες τις θέσεις μαξιλαράκια για τους θεατές (τουλάχιστον στην παράσταση που πήγαμε εμείς!). Το κακό είναι ότι η είσοδος/έξοδος των θεατών γίνεται μέσα από τη σκηνή, οπότε αν δεν σας αρέσει η παράσταση δεν μπορείτε να φύγετε!

Φεστιβάλ Επιδαύρου

Την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουνίου το Φεστιβάλ Επιδαύρου, λοιπόν, ξεκινά με το έργο του Αριστοφάνη «Αχαρνής», σε απόδοση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Στο ρόλο του Δικαιόπολι θα είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης, με βασικούς πρωταγωνιστές τους Παύλο Χαϊκάλη (Λάμαχος), Κώστα Κόκλα (Μεγαρίτης), Τάκη Παπαματθαίου (Θηβαίος) και τον Ιωάννη Παπαζήση (Ευριπίδης). Πρωταγωνιστεί επίσης ο Χορός των Αχαρνέων, που αποτελείται από 14 ηθοποιούς και μουσικούς.

Διαβάστε:Στέφανος Κορκολής: Για μία μοναδική εμφάνιση στη Χαλκίδα