“Μπλόκο” από Γαλλία και Ολλανδία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων

Παρίσι και Χάγη τάχθηκαν κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με την Γαλλία να επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της πριν αποφασίσει να εντάξει νέα μέλη.

Η Γερμανία κάλεσε την Γαλλία και την Ολλανδία να επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τα Σκόπια στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων, αφού Ευρωπαίοι διπλωμάτες απέτυχαν να συμφωνήσουν ως προς τους όρους των συνομιλιών.

Όμως άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπό την ηγεσία της Γερμανίας υποστηρίζουν την ένταξη των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων με στόχο την αύξηση της επιρροής της Ένωσης σε μία περιοχή όπου η ανάμειξη της Ρωσίας είναι όλο και πιο έντονη.

“Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, προσερχόμενος σε συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

“Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως. Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και την Γαλλία να μας ακολουθήσουν”, δήλωσε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας για τα Βαλκάνια.

Η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο (σ.σ. αποσχισθείσα αυτόνομη επαρχία της Σερβίας), τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και η Σερβία προσβλέπουν σε ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τίρανα και Σκόπια αναμένουν πράσινο φως

Ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Σερβία και το Μαυροβούνιο βρίσκονται σε εξέλιξη, η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ, και τα Σκόπια, τα οποία έφθασε σε συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της, ελπίζουν ότι θα λάβουν σήμερα το πράσινο φως.

Όμως, οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ που προετοίμασαν τη σημερινή σύνοδο δεν κατόρθωσαν να συντάξουν κείμενο συμφωνίας για να υπογραφεί από τους υπουργούς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, υποστηριζόμενος από την Ολλανδία, δήλωσε ότι η Ένωση πρέπει πρώτα να μεταρρυθμιστεί πριν από την εισδοχή νέων μελών, αν και Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι η πηγή της ανησυχίας του είναι η αύξηση των αντιμεταναστευτικών αισθημάτων στην χώρα του.

Από την άλλη, Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θέλει να κινηθεί πριν από την Γαλλία και ίσως το θέμα παραπεμφθεί για την Πέμπτη, στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών κατά την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Η περίπτωση της Αλβανίας είναι περισσότερο περίπλοκη, καθώς το Παρίσι και η Χάγη επικαλούνται έλλειψη δικαστικών μεταρρυθμίσεων, ενδημική διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι η Αλβανία και τα Σκόπια έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς τα θέματα αυτά.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Αυστρία που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην Αλβανία και τα Σκόπια ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ανοικτός, ειδικότερα αφού τα Σκόπια ενδέχεται να γίνει δεκτή στην Ατλαντική Συμμαχία τον Ιούλιο.

Έχει καταγραφεί πολλή πρόοδος. Αυτό ενισχύει την θέση μας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να έχουν μία ξεκάθαρη προοπτική ένταξης”, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Αυστρίας Γκέρνοτ Μπλούμελ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανατροπή! Ο πρόεδρος των Σκοπίων δεν υπογράφει τη συμφωνία με την Ελλάδα

Ζόραν Ζάεφ: Οι «Μακεδόνες» πέτυχαν τη διεθνή αναγνώριση του κράτους τους

Είναι καλή η συμφωνία με τους Σκοπιανούς λέει ο Θεοδωράκης