Νίκος Κοτζιάς: Ο Ζάεφ επέλεξε το όνομα από αυτά που έμειναν στο τραπέζι

Την πεποίθηση του ότι μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ έγινε το αποφασιστικό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας στο ονοματολογικό εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Κότζιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Σύμφωνα με το skai.gr, ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στο Kontra Channel τόνισε:

“Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ευθεία γραμμή, αλλά επίπονος αγώνας. Γι’ αυτό συστήνω σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα. Πρέπει να υπάρχει θέληση να λύσουμε τα προβλήματα. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει η αδράνεια. Έχουν και μια θεωρία του εκκρεμούς. Να υπάρχουν δηλαδή εκκρεμότητες. Αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας. Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, πρέπει να συμπαρασυρθεί όλη η περιοχή στην ανάπτυξη. Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αποφασίσει. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί.Όταν ισοπεδώνεις την άλλη πλευρά και το έδειξε το αποτέλεσμα του Α’ ΠΠ… Χρειάζεται συμφωνία που θα επιβιώσει στο χρόνο και θα γίνει αποδεκτή από τους λαούς”.

“Θέλουμε να φτιάξουμε μια χώρα φίλο” υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας:”Δεν θέλω να φερθούμε σε μια μικρότερη χώρα, όπως φέρθηκαν άλλοι σε εμάς. Αυτός που ασκεί εξωτερική πολιτική, πρέπει να λύνει προβλήματα για τη χώρα. Πολλές φορές θα ήθελα να δημοσιοποιήσω μια αγανάκτησή μου;… Η φίλη χώρα, δεν έχει καμία διάθεση για αλυτρωτισμούς, όπως ο Γκρούεφσκι που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τη Νέα Δημοκρατία – μην κρυβόμαστε. Η γλώσσα τους δεν έχει καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Η ταυτότητά τους είναι άλλη”..

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η “Βόρεια Μακεδονία” (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική που όπως σημείωσε αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορά ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα: “Στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια.Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό”.

Στο ονοματολογικό, επιβεβαίωσε ότι η ονομασία Μακεδονία του Βαρδάρη, απορρίφθηκε από τα Σκόπια, η ονομασία Μακεδονία- Σκόπια από την ελληνική πλευρά και στο τραπέζι έμειναν οι ονομασίες Βόρεια, Νέα και Άνω Μακεδονία. Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το σημείο θα κλείσει την Τρίτη στη συνομιλία των πρωθυπουργών, καθώς ο κ. Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία από τις υπάρχουσες και οι πληροφορίες θέλουν τα Σκόπια να προτιμούν το Βόρεια Μακεδονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζάεφ: «Μόλις μιλήσω με τον Τσίπρα θα το ανακοινώσω – Αν χρειαστεί ακυρώνω και το ταξίδι στο Βερολίνο!»

«Έπεσε» το τηλεφώνημα από τον Ζάεφ: Στην τελική ευθεία για το Σκοπιανό

Ευ. Βενιζέλος: «Η χώρα χρειάζεται εκλογές και άλλη κυβέρνηση»