Πρόταση μομφής από τη ΝΔ – Κατατίθεται την Παρασκευή

Κυριάκος

Αύριο Παρασκευή 15/06 θα καταθέσει, τελικά, την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών από την κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναμένεται το πρωί της Παρασκευής να κατατεθεί η πρόταση μομφής.

Με την κίνηση αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να αναδείξει τη διάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης στο ζήτημα του ονοματολογικού την ώρα που στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε μια, επισφαλή, όπως λένε, συμφωνία.

Η ΝΔ εκτιμά πως στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχουν αρκετά «προβληματικά σημεία», ενώ στέκονται και στο γεγονός ότι ο όρος «Severna Makedonija» δεν αναφέρεται πουθενά ούτε μέσα στο ελληνικό ούτε μέσα στο αγγλικό κείμενο που έλαβαν απο την κυβέρνηση κι ότι δεν διασφαλίζεται το erga omnes ως προς το ονοματολογικό.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκαθάρισε χθες ότι η κατάθεση πρότασης μομφής είναι συνταγματικό δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να προβεί σε αυτή την κίνηση, υπογραμμίζοντας, παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είναι απολύτως νομινοποιημένοι να διαπραγματευτούν με τέτοια συμφωνία.

Μιλώντας, το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισει ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε λύση με αμοιβαίο σεβασμό χωρίς να υποχωρήσει των εθνικών της θέσεων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός αποδόμησε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία, ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν αναγνωρίζει «έθνος Μακεδονικό» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα περάσει στη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «πολιτική τζογαδόρου» και χαρακτήρισε τη στάση του απέναντι στο εθνικό αυτό θέμα «ανεύθυνη».

Μάλιστα, ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε διάφορες θέσεις, τονίζοντας πως τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει άλλες θέσεις στο εξωτερικό και άλλες στο εσωτερικό.

Εκτίμησε δε, ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, τότε θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε: “Δώσε μου τη συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις”» είπε ο πρωθυπουργός, παραλληλίζοντας τη στάση του αυτή του Προέδρου της πΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ.

Αναφερόμενος στη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν «υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει συμφωνία» για το ονοματολογικό.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του. Του ζητά, όπως είπε, να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή που «είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

«Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ε. Αυλωνίτου για την συμφωνία στο Σκοπιανό: Μεγάλη διπλωματική νίκη της κυβέρνησης

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας για Σκοπιανό: «Δεν θα κάνω δημοψήφισμα, δεν φοβάμαι τα συλλαλητήρια!» (video)

ΑΚΟΜΑ: Δ. Καμμένος στις Παρεμβάσεις: Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η συμφωνία στο Σκοπιανό