Στις 2 το μεσημέρι – Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει ο Τσίπρας για τη συμφωνία στο Eurogroup

Πρόεδρος

Στο Προεδρικό Μέγαρο μεταβαίνει στις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει και διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό μετά την ιστορική συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Τα ξημερώματα, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατέληξαν σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος, που προβλέπει επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια του ΕFSF κατά 10 χρόνια, περίοδο χάριτος 10 ετών και δόση 15 δισ. ευρώ.

O πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε πως η χώρα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο με «μαξιλάρι» ασφαλείας 24,1 δισ. ευρώ για τους επόμενους 22 μήνες.

Στην τελική δήλωση του Eurogroup, η οποία χαιρετίζει την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και περιγράφει το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, περιλαμβάνονται αναλυτικά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όπως τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν η Ελλάδα δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αλλά και εκτιμώμενα πλεονάσματα ύψους 2,2%, κατά μέσο όρο, από το 2023 έως το 2060.

Ειδικότερα, επικροτούνται οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν» αναφέρει η δήλωση, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: «Για το τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιστορική η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup – 10ετής επιμήκυνση στο χρέος και δόση 15 δισ. ευρώ (video)

ΑΚΟΜΑ: Ο Πολάκης μοιράζει… ξύδι σε ΜΜΕ και τα άλλα κόμματα για τη συμφωνία! (pic)