Ψυχρολουσία στην Αθήνα – Ο ESM «παγώνει» την εκταμίευση της δόσης του €1 δισ.

Δόση

Δεν δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. που εκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Η προθεσμία για την καταβολή της δόσης λήγει στις 15 Ιουνίου και μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που δεν έχει γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τώρα, αλλιώς τα χρήματα επιστρέφουν στον χρηματοδοτικό φάκελο του προγράμματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM από την μία «σημειώθηκε πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», που ήταν μια από τις δύο προϋποθέσεις, «ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι ορισμένες πληρωμές για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων πληρωμών εκτελούνται πλήρως».

Για αυτό και το «Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος» και είναι έτοιμο να ξανασυγκλιθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα, όταν  θα έχει γίνει και η απαιτούμενη πρόοδος.

Χθες, η συνάντηση του Washington Group αλλά και το Euroworking group που εξελίχθηκαν χθες στο Παρίσι έληξαν για άλλη μια φορά χωρίς λευκό καπνό για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται» έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην “Κ” επαναλαμβάνοντας ότι για τους Ευρωπαίους είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου και όχι νωρίτερα. Αυτή η ημερομηνία είναι όμως εκτός οποιουδήποτε χρονικού πλαισίου που έχει θέσει το ΔΝΤ, το οποίο επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία ότι για να μπορέσει να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα με χρηματοδότηση, πρέπει τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να έχουν συμφωνηθεί μέχρι τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

Και ενώ μπορεί να επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος στις χθεσινές συνομιλίες, με την γερμανική πλευρά να δείχνει μεγαλύτερη ευελιξία από αυτή που είχε δείξει στο παρελθόν, (κυρίως στην επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος ΕFSF) αξιωματούχοι του ΔΝΤ ετοιμάζονται για την έξοδο του Ταμείου από την Ελλάδα καθώς δεν μπορούν να φανταστούν πως θα επιτευχθεί μία συμφωνία τόσο αργοπορημένα που θα επιτρέπει και να γίνει μία αξιολόγηση αλλά και να λήξει το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου μαζί με αυτό του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Το πιο πιθανό σενάριο για το οποίο προσανατολίζονται αυτή τη στιγμή αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι το Ταμείο να μην συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους να γίνεται αργότερα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή πριν την λήξη του προγράμματος κλιμάκιο του Ταμείου θα βρεθεί στην Ελλάδα και είναι πολύ πιθανό να βρει ότι το χρέος της χώρας μεσοπρόθεσμα είναι βιώσιμο ειδικά μετά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που θα έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι εταίροι αλλά μακροπρόθεσμα εμπεριέχει κινδύνους. Δηλαδή θα προσπαθήσει να πει με έναν «ευγενικό» τρόπο ότι το χρέος της Ελλάδας συνολικά δεν είναι βιώσιμο αλλά εκφράζοντας το με τον πλέον ανώδυνο δημιουργώντας την λιγότερη δυνατή ανησυχία στις αγορές. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως κι έχει ήδη συμφωνηθεί, είναι ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα με ρόλο τεχνικού συμβούλου στη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φωτιά» στα τέλη κυκλοφορίας – Ακριβαίνουν και τα αυτοκίνητα!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Reuters: «Φρένο» σε νέα ελληνική έξοδο στις αγορές λόγω Ιταλίας

ΑΚΟΜΑ: Ποιοι τα δικαιούνται – 13η σύνταξη και στεγαστικό επίδομα στο τραπέζι