Goldman Sachs: Θετική η συμφωνία για την Ελλάδα, ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους

Το Eurogroup ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM με την συμφωνία για (α) μερικές ακόμη εκταμιεύσεις κεφαλαίων για την παροχή ενός σημαντικού cash buffer, (β) κάποια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και (γ) ένα πλαίσιο για να διασφαλιστεί ότι η όποια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει την δημοσιονομική πειθαρχία και θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της.

Κατά την άποψη της αμερικανικής τράπεζας, η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ είναι θετική και πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι τρεις παραπάνω συνθήκες είναι εκείνες που υποστήριζε άλλωστε και η ίδια ότι είναι απαραίτητες για την βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και το re-rating των ελληνικών assets προς τα επίπεδα εκείνων της ευρωπεριφέρειας.

Βραχυπρόθεσμα, χάρη στη δημιουργία ενός αποθέματος μετρητών ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, και την ακόμα διευκολυντική στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μία επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές, παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ιταλία. Οι αξιωματούχοι του Eurogroup δήλωσαν ότι το cash buffer θα καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας για 22 μήνες.

Μεσοπρόθεσμα, η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που πραγματοποίησε η Goldman Sachs δείχνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για την Ελλάδα είναι απαιτητικοί (3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022, και ένα μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% στη συνέχεια), και πως οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα αυξάνονταν πάνω από το 15% με 20% εάν οι υποθέσεις για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη ήταν πιο ρεαλιστικές. Έτσι, η δέσμευση του Eurogroup να επανεξετάσει το περαιτέρω reprofiling του δανείου του EFSF στο τέλος της περιόδου χάριτος το 2032 τονίζει ότι de facto το δάνειο του επίσημου τομέα, θεωρείται junior από το δάνειο του ιδιωτικού τομέα. Η περαιτέρω επέκταση της ωρίμανσης αυτού του δανείου είναι το βασικό σενάριο για την Goldman Sachs, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει δημοσιονομικά υπεύθυνες οικονομικές πολιτικές, αν και σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας.

Στο σημείο αυτό, οι δυνητικοί κίνδυνοι είναι οι πολιτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τον εκλογικό κύκλο. Κάθε μελλοντική κυβέρνηση που δεν θα διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα αποφασίσει να ακολουθήσει επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την συμφωνία. Έτσι, τουλάχιστον προς το παρόν, φαίνεται απίθανο ότι τώρα που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και η πλήρης πρόσβαση στην αγορά βρίσκεται στο προσκήνιο, τα πολιτικά κόμματα θα έθεταν σε κίνδυνο κάτι τέτοιο. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να υπάρξουν εξωτερικοί κίνδυνοι στο ελληνικό πρόγραμμα από τις πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία και περισσότερο στην Ιταλία, καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ!»: Ο διεθνής Τύπος για τη συμφωνία στο Eurogroup

Ιστορική η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup – 10ετής επιμήκυνση στο χρέος και δόση 15 δισ. ευρώ (video)

ΝΔ: «Για το τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες