Μόλις εγκρίθηκε η τελευταία δόση 15 δισ. του Μνημονίου!

112

Το συμβούλιο των διευθυντών του ESM ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση του επικαιροποιημένου Μνημονίου και για την έγκριση της τελικής δόσης στη Γερμανία θα καθυστερήσουν, έως τον Αύγουστο.

Όπως εξήγησε ο Κ. Ρέγκλινγκ, η καθυστέρηση αυτή συνδέεται με το ότι η Ελλάδα καλείται να βρει ισοδύναμα μέτρα, ύψους 28 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της, λόγω της διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά ως το τέλος του έτους.

Για μια ακόμη φορά, όμως, η Γερμανία έπαιξε στις καθυστερήσεις και ο εκπρόσωπός της στο συμβούλιο των διοικητών του ESM ήταν ο μοναδικός που ζήτησε να παρουσιαστούν ισοδύναμα για τα 28 εκατομμύρια ευρώ που εκτιμάται ότι θα στοιχίσει η μη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που φέρουν το βάρος του προσφυγικού. Για το 0,00186% της δόσης!

Στη συνέχεια θα πρέπει να τροποποιηθεί η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» των ευρωπαϊκών θεσμών και μετά το γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις στις αρχές Αυγούστου.

Ως «αντάλλαγμα» η Γερμανία φέρεται να έχει υποχωρήσει στο ζήτημα της επιμήκυνσης των δανείων του ΕFSF. Συγκλίνουσες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τοποθετούν μεταξύ επτά και εννέα ετών την επέκταση του χρόνου πληρωμής των δανείων του EFSF, κάτι που είναι πολύ κοντά σε αυτό που ζητούσαν οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε, επίσης: Τί πρέπει να κάνει ο Τσίπρας για να πείσει τους δανειστές να ξεμπλοκάροουν τα 15 δις