Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν στις ΗΠΑ για την στάση Τραμπ

Θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ για την στάση Τραμπ από πολιτικούς αντιπάλους αλλά και συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ εξαιτίας της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να μην ασκήσει κριτική στη Ρωσία για το ζήτημα της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016, κατηγορία που απέρριψαν και οι δυο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσαν.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που άφησε να εννοηθεί, μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του στο Ελσίνκι, ότι δεν έχει λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά εμπιστεύεται τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμίχθηκε στην προεκλογική διαδικασία το 2016.

Για επαίσχυντη, επικίνδυνη και αδύναμη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει, μίλησαν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωση περί «προδοσίας» από τον πρώην διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν υπάρξει ξεκάθαρες για την απειλή που θέτει η πολιτική ανάμιξη της Ρωσίας και θα συνεχίσουν να παρέχουν αντικειμενικές εκτιμήσεις.

«Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», τόνισε ο Τραμπ. Απέδωσε μάλιστα τις κακές σχέσεις των δύο χωρών στην «ανοησία» -όπως είπε- των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.

«Ο Ψυχρός πόλεμος ανήκει στο παρελθόν και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες αντικατοπτρίζουν την επιθυμία για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

 

Πάντως και οι δυο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν για να περιοριστεί η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Σε συνέντευξή του χθες Δευτέρα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Πούτιν τόνισε ότι “Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ δεν πρέπει να αφεθούν να βρίσκονται σε κατάσταση «ομηρίας» εξαιτίας της ομοσπονδιακής έρευνας γύρω από τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμιξης στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016″.

Οι φωτογραφίες είναι από το ABC & από το  twitter.com/realDonaldTrump| Πηγές: reuters, Abc, Ert

Διαβάστε, επίσης: Λαβρόφ: “Καλύτερες και από σούπερ” οι συζητήσεις Πούτιν – Τραμπ