Έρχεται ρύθμιση – ανάσα για τη ρευστότητα των τραπεζών

Νομοθετική παρέμβαση – ανάσα για τη ρευστότητα των τραπεζών, και δη των μικρότερων, μετά τον νόμο για τη γενικευμένη υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών των φορέων του Δημοσίου στην ΤτΕ, ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Την προαναγγελία της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης έκανε χθες ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στο Συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, με υπουργική απόφαση αναμένεται να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων οργανισμοί (π.χ. συνεταιριστικές τράπεζες), στην περίπτωση που με την πράξη αυτή επαπειλείται η χρηματοπιστωτική τους ευστάθεια και δημιουργούνται κίνδυνοι για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παράλληλα, για τις μεγαλύτερες τράπεζες των οποίων η ρευστότητα θα πληγεί επίσης από την υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στην ΤτΕ (αν και όχι στον βαθμό που να απειλείται η υγεία και η σταθερότητά τους), εκτιμάται ότι η ρευστότητά τους θα μπορεί να ενισχυθεί από τον ΟΔΔΗΧ.

Στην παρούσα φάση, στον κοινό λογαριασμό της ΤτΕ (Κοινό Κεφάλαιο και Ταμειακή Διαχείριση) βρίσκονται κατατεθειμένα 35 δις. ευρώ, τα οποία διαχειρίζεται η ΤτΕ. Τα κεφάλαια αυτά είναι τοποθετημένα σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, 23 δις. ευρώ είναι repos με τον ΟΔΔΗΧ, ενώ ποσοστό 10% τηρείται ως απόθεμα ασφαλείας. Κομμάτι της ρευστότητάς του μέσω των repos με την ΤτΕ, και συγκεκριμένα 4 δις. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ την τοποθετεί στις τράπεζες (από 1 δις. σε καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες). Όπως εκτιμάται, το ποσό που καταθέτει στις τράπεζες ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε να ενισχυθεί έτσι ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια των καταθέσεων των φορέων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αίτημα για άνοιγμα πιστωτικής γραμμής στον ΟΔΔΗΧ έχει υποβάλει η Attica Bank, έτσι ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί από την προοπτική “αντικατάστασης” των καταθέσεων που θα απωλέσει (εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ) από φορείς του Δημοσίου.

Διευκρινίζεται ότι η πρόσφατη ψήφιση της επέκταση της υποχρέωσης μεταφοράς του συνόλου των ταμειακών διαθεσίμων όλων των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης στον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου της ΤτΕ, ήταν μνημονιακή υποχρέωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε αυτήν επέμενε ιδίως το ΔΝΤ, ενώ το σκεπτικό των “Θεσμών” ήταν η ακριβής γνώση και ο έλεγχος της χρήσης της διαθέσιμης ρευστότητας του Δημοσίου, καθώς και η επίτευξη αξιόπιστων προβλέψεων αναφορικά με τις ταμειακές ροές της γενικής κυβέρνησης.

Επομένως, η υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων όλων των φορέων του Δημοσίου στην ΤτΕ δεν αποβλέπει στην κάλυψη τυχόν μελλοντικών αναγκών ρευστότητας του Δημοσίου μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και ουδεμία σχέση υπάρχει με τον λογαριασμό του cash buffer, ο οποίος αποτελείται από έσοδα που προέρχονται από εκταμιεύσεις δόσεων και έσοδα από τις εξόδους του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.

Στο πλαίσιο του ελέγχου της χρήσης της ρευστότητας των δημόσιων φορέων, η τροποποίηση του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014 που ψηφίστηκε πρόσφατα (Ρυθμίσεις για τον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, Άρθρο 80) προβλέπει και αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να αποφασίσει καθαίρεση των μελών του Δ.Σ. του φορέα, των εκτελεστικών του οργάνων και του προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών. Επίσης, μπορεί να μειώσει το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης του φορέα από τον τακτικό προϋπολογισμό. Τα μόνα περιθώρια που αφήνει ο νόμος στους φορείς της γενικής κυβέρνησης για να διατηρήσουν λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες είναι προκειμένου να εξυπηρετούν τις ταμειακές τους ανάγκες για ένα δεκαπενθήμερο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προκειμένου να αμβλύνει τον φόβο των κυρώσεων που διακατέχει τους εμπλεκόμενους εκπροσώπους των δημόσιων φορέων, η ΤτΕ τους ενημερώνει να επικοινωνούν με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Της Νένας Μαλλιάρα

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοινωνικό μέρισμα: Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε

Οι αλλαγές στη φορολογία είναι έτοιμες να μάς «κάψουν»!

Κομισιόν: Το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας