Αλήθεια, ποιο είναι το προφίλ του «υπόπτου» για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στο Μάτι;

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την περασμένη Πέμπτη, έκανε λόγο για «σημαντικό εύρημα» και καταθέσεις που αφορούσαν στην έναρξη της φονικής πυρκαγιάς από το Νταού Πεντέλης, κάνοντας λόγο για «εγκληματικές ενέργειες» και οργανωμένο σχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκε το αρχικό σημείο έναρξης και το άνοιγμα της φωτιάς σε διπλανό οικόπεδο, που εξαπλώθηκε άμεσα εξαιτίας των ανέμων. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλέξει τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος απέχουν από το ενδεχόμενο του οργανωμένου εμπρηστικού σχεδίου και παραπέμπουν σε εμπρησμό από αμέλεια.

Η φωτογραφία που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός είναι από το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς κατά την καύση ξερών κλαδιών και σκουπιδιών από συγκεκριμένο ύποπτο.

Ποιο είναι όμως το προφίλ του υπόπτου:

● Πρόκειται για έναν 65χρονο άνδρα
● Είναι κάτοικος κοντά στο σημείο έναρξης της φωτιάς στην Πεντέλη
● Μαρτυρίες τον θέλουν «συνήθη ύποπτο» στην καύση ξερόχορτων και σκουπιδιών στο συγκεκριμένο σημείο
● Σύμφωνα με πηγές του ανακριτικού τμήματος προσπάθησε να καλύψει την εστία της πυρκαγιάς με χώμα και πέτρες σκεπάζοντας την καύση, ενώ φαίνεται να έριξε νερό πάνω από αυτές
● Ωστόσο υπάρχουν μέχρι στιγμής 11 καταθέσεις που τον υποδεικνύουν ως βασικό ύποπτο έναρξης της πυρκαγιάς και το θάνατο δεκάδων πολιτών.

Αφού ληφθεί το σύνολο των καταθέσεων μαρτύρων και ενδεχομένως προκύψουν και άλλα εργαστηριακά ευρήματα, αναμένεται για το βασικό ύποπτο να γίνει προσαγωγή και δεν αποκλείεται αυτή να μετατραπεί σε σύλληψη.

Στην ίδια έκτακτη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης αφέθηκε να εννοηθεί ότι και οι πυρκαγιές στην Κινέτα ήταν αποτέλεσμα ενός οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών. Προς ενίσχυση αυτών των εκτιμήσεων παρουσιάστηκαν δορυφορικές φωτογραφίες από τα Γεράνεια Όρη, στις οποίες φαίνεται ότι 30 λεπτά μετά την αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς υπήρχαν 13 ακόμα εστίες φωτιάς στο αρχικό σημείο έναρξής της.

«Οι εστίες που καταγράφονται βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας προξενούν εύλογα ερωτήματα», είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Γεώργιος Μαντζούρης. Στο ίδιο πνεύμα είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του κ. Τόσκα: «Εχουμε σοβαρές ενδείξεις, σημαντικά ίχνη για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό. Υπάρχει εύρημα, το οποίο μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες οι οποίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Δεν θέλω να αναφέρω στοιχεία που θα εμποδίσουν την ανακριτική έρευνα».

Και σε αυτή την περίπτωση όμως τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού δεν έχουν εντοπίσει ίχνη εμπρηστικών μηχανισμών στις εστίες της φωτιάς και αυτές οι «δορυφορικές» εστίες να έχουν προέλθει μέσα από αυτοσχέδιες χωματερές και εκρήξεις κενών αλλά με υπολείμματα φιαλιδίων προπανίου και σπρέι-αεροζόλ.

Ενδείξεις απόπειρας εμπρησμού υπάρχουν σε αγροτικό δρόμο στη Νέα Μάκρη, την περασμένη εβδομάδα, καθώς μάρτυρες καταγγέλλουν ότι είδαν ένα άτομο να βάζει φωτιά σε δύο διαφορετικά σημεία στο πλάι του δρόμου που απέχουν μεταξύ τους 300 μέτρα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε, επίσης:Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση πολίτη για τις φωτιές στην ανατολική Αττική