Ανακαλύφθηκε ένας από τους πιο αρματωμένους δεινοσαύρους που έζησαν ποτέ

Επρόκειτο για έναν τετράποδο φυτοφάγο δεινόσαυρο, που άνηκε στην οικογένεια των αγκυλοσαύρων, που έχουν χαρακτηριστεί από τα πλέον οπλισμένα ζώα που έζησαν ποτέ στη Γη.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν έναν από τους ασχημότερους αλλά παράλληλα και πιο «οπλισμένο» δεινόσαυρο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PeerJ.

Το κεφάλι και το ρύγχος του καλύπτονταν από μια οστέινη «πανοπλία» δίνοντας του μια ακανθώδη μορφή.

Το απολίθωμα του δεινοσαύρου Akainacephalus johnsoni, που έζησε πριν από 76 εκατομμύρια χρόνια, την Κρητιδική περίοδο, ανακαλύφθηκε στη νότια Γιούτα των ΗΠΑ.

Επρόκειτο για έναν τετράποδο φυτοφάγο δεινόσαυρο, που άνηκε στην οικογένεια των αγκυλοσαύρων, που έχουν χαρακτηριστεί από τα πλέον οπλισμένα ζώα που έζησαν ποτέ στη Γη.

«Το μοναδικό σχήμα και η διάταξη του κρανίου και του ρύγχους του είναι από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του», σύμφωνα με τους ερευνητές, δίνοντας επιπλέον πληροφορίες για την ασιατική καταγωγή μερικών από τους αγκυλοσαύρους που έζησαν στα δυτικά της Βόρειας Αμερικής κοντά στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων.

«Ο Akainacephalus ήταν ένας μεσαίου μεγέθους αγκυλόσαυρος, μήκους περίπου 5 μέτρων, με ένα κοντόκοκκο κεφάλι καλυμμένο με οστεώδη πανοπλία και ένα ράμφος και μικρά δόντια», συμπληρώνει ο παλαιοντολόγος Τζελε Βιερσμα του Πανεπιστημίου James Cook στην Αυστραλία.

Είχε έναν κοντό λαιμό και έναν φαρδύ κορμό, περπατούσε σε τέσσερα κοντά πόδια, και μπορεί αμυνόταν με την ουρά του. Κατοικούσε σε ζεστό, υγρό περιβάλλον παρόμοιο με αυτό της νότιας Λουιζιάνα.

Τα μεγαλύτερα αρπακτικά ζώα που ζούσαν την ίδια εποχή ήταν ο Τυραννόσαυρος Ρεξ (μήκους 9 μέτρων) και ο κροκόδειλος Deinosuchus (μήκους 13 μέτρων).

Ο Akainacephalus, καθώς και ένας «ξάδελφος» του που ονομάζεται Nodocephalosaurus που έζησε στο Νέο Μεξικό δυο εκατομμύρια χρόνια αργότερα, κατείχαν πανοραμική θωράκιση παρόμοια με τα ασιατικά μέλη αυτής της ομάδας δεινοσαύρων. Άλλοι σχετικοί δεινοσαύροι της Βόρειας Αμερικής, όπως ο αγκυλόσαυρος, είχαν σχετικά επίπεδη θωράκιση που κάλυπτε το κεφάλι.

Αυτό δείχνει ότι οι Akainacephalus και Nodocephalosaurus συγγενεύουν με τους ασιατικούς αγκυλόσαυρους και ότι πολλαπλά επεισόδια μετανάστευσης που σχετίζονται με αυτή την ομάδα συνέβησαν από την Ασία προς τη Βόρεια Αμερική στην Κρητιδική Περίοδο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Έτσι μιλάμε πια για δύο διακριτές γενιές από αγκυλόσαυρους στη Βόρεια Αμερική.

Πηγή: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα θηλαστικά-αιωροπτεριστές

Βρέθηκε νέο είδος δεινοσαύρου με τεράστια δόντια σαν… λεπίδες

«Παταγοτιτάν»: Το μεγαλύτερο ζώο που περπάτησε ποτέ στη Γη (Vid)