Βάσεις 2018: Στα ύψη οι παιδαγωγικές σχολές!

Καθολική πτώση αναμένεται στις βάσεις στις δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές, μείωση αριστούχων στις Ιατρικές με αποτέλεσμα να μειωθούν τα μόρια στην Ιατρική Αθηνών και να πέσει πιθανώς κάτω από το κατώφλι των 19.000 μορίων η Ιατρική Θεσσαλονίκης, και μικρή άνοδο στις Νομικές. Στον αντίποδα, διαπιστώθηκε αύξηση των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές.

Οι ιατρικές σχολές θα παρουσιάσουν πτώση, καθώς φέτος μόλις 917 υποψήφιοι πέτυχαν από 18.500 μόρια και πάνω στο πεδίο που αφορά τις επιστήμες Υγείας, έναντι 1.386 πέρσι. Μάλιστα, βάσει των εκτιμήσεων, απώλεια ακόμα και 350 με 400 μορίων αναμένεται να σημειωθεί στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης. Καθοδική θα είναι η πορεία σε σχεδόν όλες τις σχολές των θετικών και τεχνολογικών σπουδών.
Στον αντίποδα, οι Νομικές και οι σχολές Ψυχολογίας των κεντρικών Ιδρυμάτων φαίνεται ότι θα «κερδίσουν» κάποια δεκάδες μόρια σε σχέση με πέρσι, ενώ στα Οικονομικά η άνοδος αναμένεται να φτάσει ακόμα και 200 μόρια.
Ανεβαίνουν ελαφρώς οι δημοφιλείς σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς σε σχέση με πέρσι αναμένεται αύξηση λίγων δεκάδων μορίων. Πέρσι, η Νομική του ΕΚΠΑ έφτασε τα 18.199 μόρια και η αντίστοιχη του ΑΠΘ τα 17.953 μόρια.

Αντίστοιχα αύξηση αναμένεται και για τα τμήματα Ψυχολογίας, τα οποία πέρσι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έφτασαν τα 17.826 μόρια και 17.549 μόρια αντίστοιχα. Το τοπίο δεν θα είναι ίδιο όμως για τις υπόλοιπες σχολές, καθώς βάσει των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, όπως όλα δείχνουν, οι σχολές που κινήθηκαν πέρσι από 16.000 μόρια και κάτω θα έχουν περαιτέρω πτώση.

Κυρίως αφορά τα τμήματα σε περιφερειακά Ιδρύματα, «πιάνει» όμως και ορισμένα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε, επίσης: Πανελλήνιες 2018 – Πώς μπορείτε να υπολογίσετε τα μόρια