«Βράζει» η Β. Ελλάδα για το Σκοπιανό – Οργή, θυμός και αγανάκτηση τα συναισθήματα των πολιτών

Μια συσσωρευμένη οργή επικρατεί στην Θεσσαλονίκη το τελευταίο δεκαήμερο, από την ώρα της ανακοίνωσης της συμφωνίας μέχρι και σήμερα. Ο κόσμος δεν μπορεί να «χωνέψει» τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση παραχωρώντας τον όρο Μακεδονία και κυρίως την γλώσσα και την εθνότητα. Η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, ThessNews,  συνομίλησε με απλούς πολίτες στο κέντρο της πόλης. Κάποιοι πιο ήπιοι, άλλοι με βαριές κουβέντες, η πλειοψηφία τάχθηκε κατά της συμφωνίας.

Ο Θεόδωρος Καραμπουλατίδης βγάζει το μεροκάματό του έχοντας πάγκο με κουλούρια, δύσκολη δουλειά με πολλές ώρες, όμως δεν το βάζει κάτω. Για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων λέει στην ΤhessΝews ότι κάποια στιγμή το θέμα έπρεπε να κλείσει. «Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και θέλει να έχει ειρήνη με τα γειτονικά κράτη, δεν θέλουμε εντάσεις και πολέμους, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας» σημειώνει, ωστόσο επισημαίνει με νόημα πως «οι συμφωνίες για να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει να τηρούνται».

Η οργή για τη συμφωνία είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της Χριστίνας Τσαματλίδου. «Οι πολιτικοί είναι προδότες, στον Καιάδα! Αυτό που έγινε είναι προδοσία, από πίσω κρύβονται οι Μεγάλες Δυνάμεις και οι πολιτικοί μας εκτέλεσαν τις εντολές που πήραν. Με τα Σκόπια έγινε η αρχή, τώρα θα έρθουν οι Αλβανοί, οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι να διεκδικήσουν εδάφη μας, αλλά δεν θα τους περάσει» τονίζει.

Η Μαρία Κυριμλιρλίδου σε υψηλούς τόνους κάνει λόγο στην ΤhessΝews για εθνική προδοσία. «Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε, αν τολμάνε ας κάνουν δημοψήφισμα να ρωτήσουν τη γνώμη του λαού, αλλά φοβούνται, όμως θα τα πούμε στις εκλογές». Για τη διαμαρτυρία που έγινε στο Πισοδέρι αναρωτιέται «είναι δυνατόν να χτυπάνε με τέτοιον τρόπο τον ελληνικό λαό που πήγε να διαδηλώσει για τη Μακεδονία, να ρίχνουν χημικά;». Όπως λέει, δεν την πείραξε που της μείωσαν τον μισθό και ζει πλέον με δυσκολία, αλλά το γεγονός ότι έδωσαν στα Σκόπια το όνομα Μακεδονία την εξοργίζει.
«Είμαι έξω από κόμματα, αγαπώ την πατρίδα μου, δεν είμαι φασίστρια» φωνάζει με αγανάκτηση.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι από τις Σέρρες και ήρθε στη Θεσσαλονίκη για προσωπικούς λόγους. «Στον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη υπάρχει η πινακίδα που γράφει “Μακεδονία”, ας βάλουν από κάτω και τον Ζάεφ να τελειώνουμε. Εκεί μας κατάντησαν, να ξεπουλάμε τα χώματα των προγόνων μας, την Ιστορία μας, τη Μακεδονία μας» λέει απογοητευμένος στην ΤhessΝews.

Ο Δημήτρης Τάχος από τη Βέροια βλέπει το ζήτημα από μια άλλη οπτική. «Αυτή η ιστορία ξεκίνησε από το 1945. Τόσα χρόνια έγιναν πολλά λάθη στις διαπραγματεύσεις από πλευράς της χώρα μας. Προσωπικά δεν μου αρέσει η συμφωνία, όμως θεωρώ ότι ήρθε η ώρα το θέμα να κλείσει». Ο ίδιος θεωρεί ότι η χώρα μας δεν κινδυνεύει από τα Σκόπια και τονίζει «πρέπει να δούμε αν η συμφωνία θα τηρηθεί, γιατί οι γείτονές μας το παρατραβούν».

Ο Ιγνάτιος Κάντζαλης είναι ιδιοκτήτης ταξί, είναι κάθε μέρα στο τιμόνι και αφουγκράζεται την άποψη του κόσμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση δεν ήταν της ελληνικής κυβέρνησης αλλά των ξένων ως προαπαιτούμενο για την οικονομική αλλαγή στον τόπο μας. «Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας, ούτε τα όποια σχέδια μπορεί να υπάρχουν για αλλαγές συνόρων στο μέλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανατολικές χώρες των Βαλκανίων πάντα είχαν βλέψεις προς τη θάλασσα. Το κακό είναι ότι βαφτίσαμε μια σλαβοβουλγαρική γλώσσα ως Μακεδονική».

Ο Γιώργος Τσαπάρας κάνει λόγο στην ΤhessΝews για μια συμφωνία-έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας. «Παρουσιάζουν μια χώρα που είναι μαζεμένες η σάρα και η μάρα ως Μακεδονία. Έχουν πάει ποτέ στα Σκόπια; Οι Σλάβοι φοβούνται τους Αλβανούς και το αντίθετο. Τους Αθηναίους δεν τους ενδιαφέρει το ζήτημα, τόσα χρόνια στα γήπεδα μας φωνάζουν Βούλγαρους χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός. Εγώ στη Μακεδονία γεννήθηκα, στη Μακεδονία μεγάλωσα και στη Μακεδονία θα πεθάνω» αναφέρει.

Ο Νικόλαος Πίτας είναι χαμηλοσυνταξιούχος. Για τον ίδιο, αυτό που μετρά περισσότερο είναι να έχει χρήματα για να ζει με αξιοπρέπεια, να έχει ένα πιάτο φαγητό. «Δεν με ενδιαφέρει πώς θα λέγονται» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Τζικανούλας λέει στην ΤhessΝews ότι από τη μέρα που υπογράφηκε η συμφωνία δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ. «Είναι εσχάτη προδοσία, ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς πρέπει να απολογηθούν για αυτό που έκαναν στον τόπο. Είναι Εφιάλτες και οι δύο. Δεν θα τους αφήσουμε να ησυχάσουν».

«Τσίπρας και Κοτζιάς είναι πουλημένοι και ανιστόρητοι. Δεν βλέπουν ότι ο κόσμος δεν θέλει τη συμφωνία, να αφήσουν τις πονηριές, δεν τρώμε παραμύθι. Έτσι όπως το πάνε, θα μας καταντήσουν επαρχία των Σκοπίων» λέει με θυμό ο Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ο Χρήστος Δημητριάδης, με καταγωγή από τη Ροδόπολη, είναι οργισμένος με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Μας κυβερνάει μια συμμορία αριστερών αλητήριων με σύμμαχο έναν κοπρίτη δεξιό που δεν καταλαβαίνει τίποτα και βάλθηκε να ξεπουλήσει τη Μακεδονία» αναφέρει στην ΤhessΝews.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο κίνδυνος που κρύβεται πίσω από την ονοματοδοσία των Σκοπίων (Βίντεο)

Στο πειθαρχικό η ΕΡΤ3 για την μη κάλυψη του συλλαλητηρίου στην Θεσσαλονίκη

Λαοθάλασσα παρά τη βροχή στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη