Βρέθηκε γιγαντιαίος δεινόσαυρος ηλικίας μεγαλύτερης των 200 εκατ. ετών (Εικόνες)

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στην Αργεντινή τα υπολείμματα ενός είδους τεραστίου δεινοσαύρου που έζησε στη Γη πριν περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα επιστήμονες.

Το είδος αυτό, που ονομάζεται Ingenia prima, είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τους πιο μεγάλους δεινοσαύρους της Τριασικής περιόδου. Ανακαλύφθηκε το 2015 στην επαρχία Σαν Χουάν, 1.100 χιλιόμετρα δυτικά του Μπουένος Άιρες.

Κάπως έτσι ήταν το είδος του δεινοσαύρου Ingenia prima

Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ecology & Evolution και ανακοινώθηκε στην Αργεντινή από τις επιστημονικές αρχές του πανεπιστημίου La Matanza, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Μόλις το βρήκαμε, συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν κάτι το διαφορετικό, πρόκειται για το μεγαλύτερο είδος μεταξύ όλων των δεινοσαύρων και αυτό είναι σίγουρα εκπληκτικό”, δήλωσε η Cecilia Apaldetti, ερευνητής του Πανεπιστημίου του San Juan και από τους συντελεστές της έρευνας, σύμφωνα με το straitstimes.com.

Οι ερευνητές βρήκαν αρκετούς σπονδύλους από το λαιμό και την ουρά του δεινοσαύρου καθώς και οστά των πρόσθιων και οπίσθιων ποδιών του.

Αυτοί οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι, είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι από τον πολύ μακρύ λαιμό τους, την ουρά τους, αλλά και από την ομάδα των σαυροπόδων στον οποίο ανήκουν”, πρόσθεσε η Apaldetti.

Πριν από αυτή την ανακάλυψη, ο γιγαντισμός πιστευόταν ότι αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Ιουρασικής περιόδου, περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Τώρα ο συνάδελφος της Apaldetti και έτερος συγγραφέας της έρευνας Ricardo Martinez πιστεύει ότι ο Ingenia prima προέρχεται από “την ύστερη Τριαδική περίοδο, πιθανώς 205 εκατομμύρια χρόνια” πριν. Η Τριαδική περίοδο ξεκινάει 250 εκατομμύρια έτη πριν και τελειώνει στα 200 εκατομμύρια, με την Ιουρασική περίοδο να ξεκινάει στο 200 εκατομμύρια και να τερματίζει στα 145 εκατομμύρια έτη πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα θηλαστικά-αιωροπτεριστές

Βρέθηκε νέο είδος δεινοσαύρου με τεράστια δόντια σαν… λεπίδες

«Παταγοτιτάν»: Το μεγαλύτερο ζώο που περπάτησε ποτέ στη Γη (Vid)