Γαλλία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά πρώην συνεργάτη του Μακρόν

Σε βάρος του Αλεξάντρ Μπεναλά, μέχρι πρότινος στενού συνεργάτη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ασκήθηκαν την Κυριακή κατηγορίες για «βιαιότητες» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς—πράξεις «απαράδεκτες» κατά τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, σύμφωνα με το περιβάλλον του—καθώς ο ένοικος του Ελιζέ μοιάζει πλέον να βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο σοβαρή πολιτική κρίση από την ανάδειξή του στο ανώτατο γαλλικό κρατικό αξίωμα.

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά, τότε αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, κι ο Βενσάν Κραζ, έφεδρος της χωροφυλακής όπως και ο πρώτος, που εργαζόταν για το κόμμα του προέδρου, το LREM, καταγράφηκαν να χτυπούν και να κακομεταχειρίζονται διαδηλωτές στο Παρίσι ενώ συνόδευαν άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης ως «παρατηρητές».

Αν και επιβλήθηκε διακριτικά στον Μπεναλά ένα πειθαρχικό μέτρο, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του για 15 ημέρες τον Μάιο, η δικαιοσύνη δεν είχε ακόμη τότε επιληφθεί και ο πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου δεν απολύθηκε παρά την Παρασκευή.

Έπειτα από τρεις ημέρες προκαταρκτικής έρευνας, η εισαγγελία του Παρισιού άσκησε το βράδυ της Κυριακής δίωξη στους Μπεναλά και Κραζ για «ομαδική βία».

Ο Μπεναλά κατηγορείται επίσης για «παρέμβαση» στην άσκηση του καθήκοντος δημοσίων λειτουργών, ότι έφερε «χωρίς να έχει το δικαίωμα» διακριτικά αστυνομικού, για «κλεπταποδοχή εικόνων ενός συστήματος βιντεοεπιτήρησης» και «αποδοχή της παραβίασης του επαγγελματικού απορρήτου». Ο Κραζ κατηγορείται για «παράνομη κατοχή όπλου δεύτερης κατηγορίας».

Ο Μακρόν θα μιλήσει δημόσια για την υπόθεση «όταν θα κρίνει ότι είναι ωφέλιμο», σύμφωνα με την πηγή στη γαλλική προεδρία. Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον γενικό γραμματέα του Ελιζέ να φροντίσει να υπάρξει «αναδιοργάνωση» του γραφείου του, για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση τέτοιας «δυσλειτουργίας».

Η αντιπολίτευση απαιτεί από τον πρόεδρο να «δώσει εξηγήσεις», ιδίως ο Λοράν Βοκιέ (Οι Ρεπουμπλικάνοι, δεξιά), ενώ για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (Ανυπότακτη Γαλλία, ριζοσπαστική αριστερά), η υπόθεση είναι «επιπέδου Γουότεργκεϊτ».

Ο πρώτος που αναμένεται να δώσει κάποιες εξηγήσεις θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) ενώπιον της νομοθετικής επιτροπής της γαλλικής εθνοσυνέλευσης. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι την Πέμπτη είπε ψέματα στη Γερουσία, αναμένεται να τον σφυροκοπήσουν και να απαιτήσουν την παραίτησή του.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ

Διαβάστε, επίσης: Το Facebook δεν θα διαγράφει μηνύματα αρνητών του Ολοκαυτώματος

Πού οδηγεί ο πρόεδρος Ερντογάν την Τουρκία;

Χιλιάδες πρόσφυγες «εγκλωβισμένοι» στα Βαλκάνια – Αυξήθηκαν οι ροές από τον Έβρο