Επιμένει ο Τσίπρας: Ιστορική η συμφωνία με τα Σκόπια, δίνει προοπτική σε ολόκληρα τα Βαλκάνια

Ιστορική χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά τη συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη νέα διαδήλωση στον λευκό Πύργο κατά τις συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η συμφωνία δίνει προοπτική για ολόκληρο τον χώρο των Βαλκανίων, όπως είπε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 4ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας.

“Σε αυτόν τον τελευταίο χρόνο σχεδόν κανείς δεν θα περίμενε ότι θα άλλαζαν τόσα στην περιοχή μας”, είπε.

“Το 2015-2016 περάσαμε την προσφυγική κρίση και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως και το 2017 ήταν δύσκολη χρονιά για την περιοχή με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ”, τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι τον τελευταίο χρόνο η πρωτοβουλία της Τετραμερούς συμπίπτει χρονικά με την αντιστροφή αυτής της πορείας αρνητικών γεγονότων για τα Βαλκάνια κι αρχίζει να δημιουργείται μια θετική δυναμική.

Σε αυτόν τον χρόνο, επισήμανε, υπήρξε η υπογραφή της “σημαντικής” συμφωνίας Βουλγαρίας-Σκοπίων, η “πολύ επιτυχημένη” βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ και η “εξαιρετικά σημαντική Σύνοδος” ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, ιδέα που αναδείχθηκε από την τετραμερή.

“Σε αυτόν τον χρόνο είχαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, έναν χρόνο πριν ίσως φαινόταν αδιανόητο ότι θα επιτευχθεί, όμως είναι γεγονός και θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για όλη την περιοχή”, υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι σήμερα κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Παράθυρο» Μαξίμου για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές

Συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στον Λευκό Πύργο – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας (Βίντεο)

Die Welt: Η Μέρκελ ποτέ δεν συμφώνησε για τον ΦΠΑ στα νησιά – Τί δεν καταλαβαίνει ο Τσίπρας;