Η Ελλάδα πενθεί. Ασυντόνιστοι οι συμπολίτες μας πάλευαν με τις φλόγες

Η φωτιά δεν είχε εκτιμηθεί σωστά δεδομένου πως όλες οι δυνάμεις βρίσκονταν στην Κινέττα. Αν από την αρχή είχε τιθασευτεί (το πρώτο 2ωρο) δε θα είχαμε ζήσει αυτήν την κόλαση. Το δε θέμα θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις που έπονται δεδομένου πως είναι πρωτοφανής για τη χώρα αυτή η κατάσταση.

Οι πολίτες καταγγέλλουν πως δεν υπήρξε συντονισμός από την κρατική μηχανή. Και είναι απολύτως λογικό αν σκεφτούμε πως η ελληνική αστυνομία δεν ήταν της περιοχής και δεν  ήξερε τα μονοπάτια διαφυγής. Επίσης, η Μαραθώνος ήταν ανοιχτή και η τροχαία δεν άφηνε τον κόσμο να ξεφύγει και δε μιλάμε για μια δύσβατη περιοχή αλλά ένα τουριστικό θέρετρο (Μάτι) όπου τα σπίτια είναι πυκνοκατοικημένα δίπλα σε πεύκα που γλύφουν τα σπίτια.

Οι συναρμόδιοι φορείς, Περιφέρεια, δήμοι, Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα και ΕΚΑΒ, λειτουργούσαν αυτόνομα σαν το… γύρο του θανάτου χωρίς κανέναν κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης στις φονικές πυρκαγιές.

Ο αριθμός των νεκρών που μεγεθύνεται συνεχώς είναι «εξωπραγματικός», συγκριτικά με το μέγεθος της έκτασης που κάηκε. Μέχρι χθες το βράδυ η λίστα θανάτου είχε «διπλο-εγγεγραμμένες» σορούς με τα ίδια στοιχεία ταυτότητας!

Είναι αδικαιολόγητο, επισημαίνουν ειδικοί σε θέματα φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών, η φωτιά που ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη να καταφέρνει… ανεμπόδιστη να ξεπερνά τη «φυσική» αντιπυρική ζώνη της Λ. Μαραθώνος χωρίς να έχει στηθεί κανένα πυροσβεστικό φράγμα αναχαίτισής της, με πυροσβεστικά οχήματα, παρότι καθ’ όλο το μήκος της διαθέτει πυροσβεστικούς κρουνούς για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων.

Πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις που κινήθηκαν τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τα κέντρα επιχειρήσεων, καθώς το ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας δεν «έπιανε» και συνομιλούσαν με το αναλογικό σύστημα ή τα κινητά τηλέφωνα!

Το σχέδιο «Ξενοκράτης» και η σχετική νομοθεσία προβλέπουν τη σύγκλιση των Κεντρικών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ), τα οποία είτε δεν λειτούργησαν είτε συστήθηκαν καθυστερημένα. Ο κ. Γκουρμπάτσης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Σαφέστατα μιλάμε για ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Σε άλλα ευνομούμενα κράτη αποδίδονται ποινικές ευθύνες. Από τον τελευταίο επικεφαλής αξιωματικού που του “έφυγε” η πυρκαγιά μέχρι εκείνον που δεν εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης των περιοχών που κινδύνευαν».

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί ασύμμετρων απειλών, ο κ. Γκουρμπάτσης είναι ιδιαίτερα καυστικός: «Οι αναφορές για σύμμετρες απειλείς είναι γελοίες. Δεν έχουμε να κάνουμε με τρομοκρατική οργάνωση εμπρηστών. Ακόμη και σε αρχικό στάδιο εκδήλωσης της πυρκαγιάς να είναι έτσι, να είναι οργανωμένο εμπρηστικό σχέδιο, δεν δικαιολογείται η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού να αντεπεξέλθει».

Διαβάστε, επίσης:Θρίλερ με τους αγνοούμενους που αυξάνονται συνεχώς – Πολλά παιδιά ανάμεσα τους