Καρκινοπαθής αυτοκτόνησε στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας – Τί είναι ο καρκίνος

Τέλος στη ζωή του έδωσε το Σάββατο το πρωί 72χρονος Λαρισαίος, γνωστός επιχειρηματίας, πέφτοντας από τον πρώτο όροφο της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Ο 72χρονος προσπαθούσε να νικήσει με θεραπεία τον καρκίνο και βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της θεραπείας.
Το συμβάν προκάλεσε αναστάτωση και σήμανε συναγερμό στο προσωπικό που εφημερεύει στο Νοσοκομείο.

Τί είναι ο καρκίνος;
Ο καρκίνος είναι μια κατηγορία ασθενειών, που χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι καρκίνου και ο καθένας τους καθορίζεται από τον τύπο του κυττάρου, που έχει επηρεαστεί σε αρχικό στάδιο.
Ο καρκίνος βλάπτει το σώμα, όταν τα κατεστραμμένα κύτταρα, διασπώνται ανεξέλεγκτα, με σκοπό να διαμορφώσουν εξογκώματα ή μάζες ιστού, που ονομάζονται όγκοι (εκτός από την περίπτωση της λευχαιμίας, όπου ο καρκίνος εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του αίματος με την ανώμαλη διαίρεση των κυττάρων στη ροή του).
Οι όγκοι μπορεί να μεγαλώνουν και να επεμβαίνουν στη διαδικασία πέψης, στο νευρικό και κυκλοφοριακό σύστημα, ενώ ενδέχεται να απελευθερώσουν ορμόνες, οι οποίες μεταλλάσουν τη λειτουργία του οργανισμού.

Τί προκαλεί τον καρκίνο;

Ο καρκίνος είναι το τελικό αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτων κυττάρων, που αναπτύσσονται αλλά δεν πεθαίνουν. Τα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος ακολουθούν τη λογική σειρά της ανάπτυξης, της διάσπασης και έπειτα του θανάτου.
Ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος ονομάζεται απόπτωση και όταν αυτή η διαδικασία διασπάται, ο καρκίνος αρχίζει να σχηματίζεται. Σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα, τα καρκινικά δε βιώνουν προγραμματισμένο θάνατο και συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να διαιρούνται. Αυτό ακριβώς οδηγεί σε μία μάζα ανώμαλων κυττάρων, που αναπτύσσονται χωρίς έλεγχο.