Κοτζιάς: «Αστείο να θεωρούν κάποιοι ότι η Βόρειος Ήπειρος ανήκει στην Ελλάδα»

«Ουδέποτε συζήτησα, ούτε δέχθηκα να συζητήσω, ούτε πρόκειται να συζητήσω θέμα Τσαμουριάς» διεμήνυσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στις συζητήσεις του με την Αλβανία. «Η μόνη κυβέρνηση που τα συζήτησε -και έχω μάρτυρες από τις συζητήσεις που έγιναν- είναι η κυβέρνηση της ΝΔ τη δεκαετία του ’90» είπε στη συνέντευξή του «Στο Κόκκινο».

Επιπλέον, έκανε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα για τον όρο Βόρεια Ήπειρος, όπως και ότι «είναι αστείο, κάποιοι να θεωρούν ότι η Βόρειος Ήπειρος ανήκει στην Ελλάδα». «Ανήκει σήμερα σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος» τόνισε ο υπουργός και κάλεσε τους επικριτές του να διευκρινήσουν αν θέλουν αλλαγή συνόρων και αν, ως χώρα, «πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο, ή αν θέλουμε να γίνουμε η χειρότερη παραλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας».

Όσον αφορά την προηγούμενη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, του 2009, για την ΑΟΖ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ακυρώθηκε από τα Τίρανα, επειδή ήταν μια συμφωνία η οποία δεν έγινε για να υλοποιηθεί και επισήμανε ότι η ΝΔ ουδέποτε έφερε τη συμφωνία αυτή για επικύρωση στη Βουλή.

Στη συνέχεια προσδιόρισε τις δύο αρχές από τις οποίες πρέπει να διέπονται οι διεθνείς συμφωνίες: Η πρώτη αρχή είναι, να είναι έτσι κατασκευασμένη για να μπορεί να υλοποιηθεί, όχι για να πανηγυρίζουν αυτοί που τη συνήψαν και μην υλοποιείται. Δεύτερον, δεν πρέπει να προκαλεί αναθεωρητικές διαδικασίες. Κατέστησε σαφές ότι οι συμφωνίες, τόσο με τα Σκόπια όσο και αυτή που η κυβέρνηση «δουλεύει» με την Αλβανία, «πρέπει να αντέξουν στον χρόνο, να στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και να λύνουν προβλήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Νίκος Κοτζιάς υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για το Σκοπιανό

Δημοσκόπηση: «Μαύρη τρύπα» «καταπίνει» τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – Αυτοδυναμία για ΝΔ

Διαλύθηκε το Κίνημα Αλλαγής – Εισήγηση για αποχώρηση, τι είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης