Μήνυμα σε Τουρκία: Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει τις γεωτρήσεις της Exxon–Mobil στην ΑΟΖ της Κύπρου

Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχίσουν χωρίς απρόοπτα οι δύο γεωτρήσεις της Exxon–Mobil, ανέφερε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν θα επηρεάσουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για τις γεωτρήσεις της εταιρείας Exxon – Mobil, ο υπουργός είπε ότι «προχωρούν οι αδειοδοτήσεις της Κοινοπραξίας του τεμαχίου 10 σύμφωνα με τον προγραμματισμό και θα αρχίσουν δύο γεωτρήσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2018, η πρώτη το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και αφού ολοκληρωθεί θα γίνει και μία δεύτερη. Ο προγραμματισμός συνεχίζεται κανονικά και η εταιρεία εξασφαλίζει τις απαραίτητες άδειες και όλες τις απαραίτητες συμβάσεις για να προχωρήσει στις εν λόγω γεωτρήσεις».

Ερωτηθείς κατά πόσον η άδεια θα εκδοθεί στις 30 του μήνα, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι «το σημαντικό εδώ, η ουσία είναι ότι προχωρούμε με βάση τα χρονοδιαγράμματα μας και τον προγραμματισμό. Είχαμε αναφέρει στο παρελθόν για το δεύτερο εξάμηνο (του 2018) τώρα μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι ότι θα είναι το τέταρτο τρίμηνο και σε λίγο καιρό θα γνωρίζουμε την ημερομηνία άφιξης του γεωτρύπανου».

Κληθείς να σχολιάσει άλλο σημείο του δημοσιεύματος για διακριτικές πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών δεδομένου ότι η εταιρεία Exxon – Mobil είναι ένας αμερικανικός κολοσσός, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι δύο γεωτρήσεις χωρίς οποιαδήποτε απρόοπτα. Γι’αυτό το λόγο μας βλέπετε δραστήριους και διπλωματικά αλλά ακόμα πιο έντονα όσα πλησιάζει ο καιρός των συγκεκριμένων γεωτρήσεων».

Αναφορικά με το κατά πόσον τα ενεργειακά θα επηρεάσουν την εξέλιξη τυχόν νέας προσπάθειας για το Κυπριακό, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι όπως λέχθηκε το προηγούμενο διάστημα «σε ό,τι αφορά εμάς αυτά τα δύο δεν συνδέονται. Συνεχίζουμε τους προγραμματισμούς μας, αυτοί δεν μπορούν να αλλάξουν γιατί περιλαμβάνονται και συμβατικές υποχρεώσεις και επ’ουδενί λόγο, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν μερικές ημέρες, οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν θα επηρεάσουν το ενεργειακό μας πρόγραμμα».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα υπάρξει νέος γύρος αδειοδοτήσεων, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας είπε πως «πάντοτε υπάρχουν οι σκέψεις ανάλογα με τις εξελίξεις» και υπενθύμισε ότι «ο τρίτος γύρος αδειοδότησης προέκυψε μετά την ανακάλυψη του Αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ και είδαμε το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών για την Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν αποκλείεται οτιδήποτε σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή».

Διαβάστε, επίσης:Μεγάλη φωτιά στην Κινέττα στην περιοχή «Αέρας»