“Ματωμένο φεγγάρι” σήμερα, η μεγαλύτερη σεληνιακή έκλειψη του 21ου αιώνα (Βίντεο)

Σαν να “πενθεί” και ο ουρανός σήμερα, για τα θύματα των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, αφού ένα “ματωμένο φεγγάρι” θα εμφανιστεί στον νυκτερινό ουρανό στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου το βράδυ καθώς η Σελήνη θα περάσει στη σκιά της γης για τη μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης του 21ου αιώνα.

Η πλήρης έκλειψη θα διαρκέσει μία ώρα, 42 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα, αν και θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει μερική έκλειψη, κάτι που σημαίνει πως η Σελήνη θα περάσει συνολικά τρεις ώρες και 54 λεπτά στη σκιά της Γης, σύμφωνα με τη NASA.

Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή από το ηλιοβασίλεμα έως τα μεσάνυχτα σήμερα 27η Ιουλίου και στη συνέχεια, από τα μεσάνυχτα μέχρι την ανατολή του ήλιου της 28ης Ιουλίου, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και της Αυστραλίας.

«Αποκαλείται ματωμένο φεγγάρι γιατί το φως του ήλιου περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης στον δρόμο για τη Σελήνη και η ατμόσφαιρα της Γης το κάνει κόκκινο όπως ο Ήλιος όταν δύει γίνεται κόκκινος», δήλωσε ο Άντριου Φάμπιαν, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Όταν η σελήνη μετακινηθεί στην κωνική σκιά της γης από φωτεινή λόγω του Ηλίου γίνεται σκοτεινή. Κάποιο φως, ωστόσο, θα φθάσει μέχρι τη Σελήνη γιατί αποκτά μια κλίση λόγω της ατμόσφαιρας της Γης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιούλιος 2018! Ο καλύτερος μήνας για να επισκεφτείτε το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Η Κίνα προωθεί προγράμματα με σκοπό να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη

NASA και Roskosmos σχεδιάζουν διαστημικό σταθμό για την Σελήνη