Νικαράγουα: Η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο στη Μασάγια

Αστυνομικές δυνάμεις και παραστρατιωτικοί στη Νικαράγουα ανέκτησαν τον έλεγχο της εξεγερμένης συνοικίας Μονιμπό, στην πόλη Μασάγια, στα νότια της χώρας, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Πρόκειται για τις χειρότερες συγκρούσεις που γνωρίζει η φτωχότερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, εδώ και τρεις μήνες, ενάντια στον πρόεδρο Ορτέγα, άλλοτε επικεφαλής των ανταρτών Σαντινίστας, που επανεξελέγη Πρόεδρος το 2007 και έκτοτε επανεκλέγεται στην ηγεσία της χώρας.

Στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων, περισσότεροι από 280 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 2.000 τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι προσφέρθηκε, με επιστολή της προς την κυβέρνηση της Νικαράγουας, να μεσολαβήσει για να επιλυθεί η πολύνεκρη πολιτική κρίση στη χώρα, καλώντας ταυτόχρονα να τερματιστεί η βία.

Η ΕΕ αναμένει «τον άμεσο τερματισμό της βίας, της καταστολής και των αυθαίρετων συλλήψεων και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών», τόνισε η Μογκερίνι στην επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών Ντένις Μονκάδα.

«Μόνο ένας διάλογος χωρίς αποκλεισμούς για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία θα επιτρέψει την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Νικαράγουα», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ΕΕ, μετά το κοινό συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ και αυτών της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε, επίσης:Πυρά κατά του Τζον Μπρέναν εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Fox News