Ο Ερντογάν εκβιάζει απροκάλυπτα τον Τσίπρα για τους «8» Τούρκους

«Δε θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις», είπε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν εφ’ όλης της ύλης.

«Έθεσα το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και προφανώς ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα των οκτώ Τούρκων. Τον ενημέρωσα ότι στην Ελλάδα η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» είπε ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, ενώ συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε μια σειρά από θέματα», αναφερόμενος στο προσφυγικό.

«Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των δύο θεμάτων, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί το ζήτημα των οκτώ Τούρκων πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι του έδωσα να καταλάβει ότι αυτά τα δύο θέματα δεν μπορεί να συσχετίζονται», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύει κάποια πρόβλεψη για το μέλλον των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ζήτησε να οριστεί διαδικασία και να δικαστούν, προκειμένου να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

«Δεν ανησυχώ αλλά είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι την εθνική κυριαρχία της χώρας», περιορίστηκε ο κ. Τσίπρας να πει για την ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις.

«Οι τουρκικές παραβιάσεις και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζονται και δεν αλλάξαμε σελίδα», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο στόχο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι συμφώνησαν με τον Τούρκο πρόεδρο να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο πλαίσιο του σχεδίου Γκουτιέρες και γι’ αυτό -όπως είπε- θα συζητήσουν το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η διακήρυξη του Βουκουρεστίου. Καθίσταται σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές διαδικασίες εάν και μόνο εάν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το πράσινο φως του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, κάνοντας λόγο για βαθιά υποκρισία όσων αντιδρούν.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά έχουν αποφασίσει να θέτουν τα εθνικά θέματα με στρεβλό τρόπο, τώρα που διαψεύστηκε η ατζέντα τους στην οικονομία. Αλλά αυτό είναι επικίνδυνο για τη χώρα και τα εθνικά συμφέροντα», είπε ο κ. Τσίπρας, εξαπολύοντας από τις Βρυξέλλες επίθεση εναντίον του αρχηγού της Ν.Δ. και της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών εκφράζοντας την ευχή τα Σκόπια να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες ενώ ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον κ. Καμμένο είπε ότι υπάρχουν γνωστές διαφορές αλλά όταν θα έρθει η συμφωνία για κύρωση από την Ελλάδα τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο θα συζητηθούν.

Για την Αλβανία και τη συνομιλία που είχε με τον ομόλογό του Εντι Ράμα ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει δοθεί εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να συνεχίσουν τις συζητήσεις για εκκρεμή ζητήματα όπως ο καθορισμός της ΑΟΖ στο Ιόνιο αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει χρονική πίεση.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν ξεκίνησε με καθυστέρηση σε σχέση με την προγραμματισμένη ώρα, λόγω άλλων υποχρεώσεων, ενώ νωρίτερα το διπλωματικό θερμόμετρο είχε ανέβει καθώς η Άγκυρα, ενοχλημένη από την τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έθεσε επισήμως, με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, θέμα Θράκης.

«Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα, στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών».

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την αναγνώριση «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», της οποίας η λειτουργία έχει απαγορευθεί λόγω της χρήσης του όρου «τουρκική», με αναφορές στην προσφυγή που έχει γίνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. μέσα στο 2017 στη Βουλή η οποία προέβλεπε το δικαίωμα μιας οργάνωσης που είχε απορριφθεί το αίτημα λειτουργίας της να επανέλθει στη Δικαιοσύνη αν υπάρξει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η απόφαση του Δικαστηρίου δείχνει ότι η νομοθεσία που υιοθέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είναι αρκετή για να προστατευθεί το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Περιμένουμε από την Ελλάδα να κάνει αποδεκτή στα αρχεία της τη ΜΚΟ της Τουρκικής Μειονότητας της Θράκης χωρίς διακρίσεις και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την υιοθέτηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πριν από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν.

Διαβάστε, επίσης: «Αλληθώρισε» ο Αλέξης Τσίπρας με την Μελάνια! Όλα τα λεφτά το βλέμμα του