Ρωσία: Για εξηγήσεις κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα – ΟΙ ΗΠΑ πίσω από τις απελάσεις

Τις ΗΠΑ κατηγορεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ότι κρύβονται πίσω από τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου TASS η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής: «Είναι φανερό ότι η Ουάσινγκτον είναι πίσω από την αντι-ρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, που χρονικά συνδέεται με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν δημόσια αυτές τις κινήσεις με δήλωση από το State Department».

H νέα αντίδραση από τη Ρωσία, που κλιμακώνει με αυτό τον τρόπο την κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα, έρχεται λίγες ώρες μετά την κλήση του Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα Ανδρέα Φρυγανά στο ρωσικό ΥΠΕΞ: Έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Μαρίας Ζαχάροβα, που προανήγγειλε απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα, κατά την πάγια τακτική της «συμμετρικής συνέπειας», αλλά και οι διαρροές σύμφωνα με τις οποίες έχουν σταματήσει οι προεργασίες για την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα πρακτορεία TASS και Sputnik η Μόσχα χαρακτηρίζει απολύτως αβάσιμη την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, καθώς δεν δόθηκαν αποδείξεις για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την απέλαση. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υπογραμμίζει ότι η απέλαση των διπλωματών από την Ελλάδα κινείται αντίθετα από τη φύση των διμερών σχέσεων και μπορεί να τους προκαλέσουν σοβαρή ζημιά.

Νωρίτερα, σήμερα για εξηγήσεις και ενημέρωση είχε κληθεί στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς. Ο Έλληνας πρεσβευτής είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον διευθυντή της 4ης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Υπουργείου και στη συνέχεια αποχώρησε. Έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε ο κ.Φρυγανάς στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Χαρακτηριστικό της έντασης, πάντως, είναι ότι η Μόσχα αντέδρασε έντονα και στη δικαστική απόφαση με την οποία ο «Mr Bitcoin» εκδίδεται στη Γαλλία και όχι στη Ρωσία.

Διπλωματικές πηγές: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί

Αβάσιμες χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τις κατηγορίες ότι η απόφαση για την απέλαση των δύο διπλωματών υπαγορεύθηκε από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, «Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι».

Συγκεκριμένα, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν:
«Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών ως προειδοποίηση στη Μόσχα!

Τζανακόπουλος: Δεν αποδεχόμαστε συμπεριφορές που δεν δείχνουν σεβασμό προς το ελληνικό κράτος

Με το ίδιο «νόμισμα» απαντά η Ρωσία στην απέλαση των διπλωματών