Σκοπιανό: Τσίπρας, Ζάεφ, ρωσίφιλοι και πλαστές υπογραφές , θρίλερ για γερά νεύρα

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, άναψε φωτιές χωρίς ωστόσο να προσκομίσει αποδείξεις, σε μία προσπάθεια να θυματοποιήσει τόσο τον εαυτό του όσο και την κυβέρνησή του η οποία θα μηχανευτεί κάθε τρόπο προκειμένου να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της στο δημοψήφισμα.

«Η Ελλάδα δεν έχει πληροφορίες για τέτοιες πληρωμές», δήλωσε ερωτώμενος σχετικά από το BuzzFeed News ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Νίκος Ξυδάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι πριν από λίγα χρόνια Έλληνες αξιωματούχοι έλαβαν αναφορές ότι «υπάρχει ένα δίκτυο κάποιων άλλων χωρών που θέλουν να ασκήσουν κάποια επιρροή σε τοπικές αρχές ή και στην κεντρική κυβέρνηση».

Ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε πως οι ελληνικές αρχές δεν θορυβήθηκαν ιδιαίτερα, αλλά αναγνώρισε ότι τα πράγματα στην περιοχή θα σοβαρέψουν επειδή η συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων «αλλάζει το παιχνίδι». «Το μήνυμα της Ελλάδας στη Ρωσία ήταν ξεκάθαρο», τόνισε ο πρώην αναπληρωτής ΥπΕξ: «Η συμφωνία για το όνομα είναι μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων και δεν θέλουμε την ανάμιξη κανενός άλλου».

Το κοκτέιλ λοιπόν που δημιουργείται είναι εκρηκτικό. Από την μία οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας είναι στον «πάγο» με αφορμή τις απελάσεις διπλωματών (οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες εμπλέκονται σε υπόγειες διεργασίες στο Σκοπιανό) και από την άλλη ο Σκοπιανός πρωθυπουργός καταδεικνύει φιλορωσικά συμφέροντα στην περιοχή με μοχλούς Έλληνες επιχειρηματίες που στόχο έχουν ο ίδιος να χάσει το δημοψήφισμα.

Είναι προφανές πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επενδύει στην Δύση, κάτι που κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα. Αυτό που πρέπει να διαφανεί στην πορεία είναι ποιες υποσχετικές έχουν λάβει Ελλάδα και Σκόπια για να τηρήσουν αυτήν την συμπεριφορά. Και όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα βιώνει στο πετσί της τις ζημιές στην οικονομία της από τις κυρώσεις της Δύσης στην Μόσχα, κάποιες κυρώσεις που η Αθήνα είχε επιχειρήσει και επιτύχει να αποφύγει να επιβάλλει.

Η Αθήνα παραδοσιακά διατηρούσε μία ετεροβαρή ισορροπία στις σχέσεις της με τη Δύση και τη Ρωσία. Αυτή η ισορροπία ανατρέπεται πλέον και οι ελληνορωσικές σχέσεις δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση.

Πάντως οι σχέσεις με την Μόσχα δεν απασχολούν στην παρούσα φάση την Αθήνα όσο νομίζουν ορισμένοι… Οι καλά γνωρίζοντες αποκαλύπτουν τον σκεπτικισμό στο Μαξίμου, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να ανατρέπει την κατάσταση και να φέρνει ολοένα και περισσότερους Σκοπιανούς να στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τους Έλληνες να είναι κατά πλειοψηφία πλήρως αντίθετοι…

Διαβάστε, επίσης:Κόντρα Αθήνας-Σκοπίων με τη Μόσχα -δύσκολος γρίφος για την κυβέρνηση