Στους 82 οι νεκροί από τις πυρκαγιές – ψάχνουν για αγνοούμενους στη θάλασσα

Στους 82 νεκρούς ανεβαίνει ο απολογισμός της τραγωδίας από τις πυρκαγιές στην Αττική μετά την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και αύριο (Παρασκευή 27 Ιουλίου), από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Όσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα.

Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε, ότι στις οικίες, οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν προς το παρόν οι περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος. «Συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοούμενων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά», πρόσθεσε η κ.Μαλλίρη.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η κατάσταση με την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, συνεχώς βελτιώνεται και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Ωστόσο, οι δυνάμεις κατάσβεσης συνεχίζουν να παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Αυτή την ώρα επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο, 13 οχήματα ΟΤΑ, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα έργου, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ αναμένονται σε λίγη ώρα 2 αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης από την Ισπανία, ως βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, η Πυροσβεστική ευχαριστεί όλους τους πολίτες, ιδιώτες, εθελοντές, εθελοντικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, εταιρείες και όλους τους φορείς που συμβάλλουν με την προσφορά τους.

Νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών, σχεδόν τα μισά από τα κτίρια που έχουν ελεχθεί στις πληγείσες περιοχές έχουν κριθεί με κατοικήσιμα.

Στο μεταξύ μη κατοικήσιμα έχουν κριθεί, μέχρι στιγμής, 1.218 σπίτια στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία από τις δυο πρώτες ημέρες των ελέγχων των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών. Πρόκειται για το 48,95% από τα 2.489 κτίρια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα. Τα υπόλοιπα 1.272, δηλαδή το 51,07%, κρίθηκαν κατοικήσιμα.

Χθες έγιναν 1.740 αυτοψίες και οι υπόλοιπες 749 πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, τις οποίες διενήργησαν 340 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επίσης, σε συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν 305 συνολικά -κατεστραμμένα από την πυρκαγιά- αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του δήμου Μαραθώνα.

Διαβάστε, επίσης:Έκτακτη Αποκάλυψη Ρόχα για την Ηθοποιό Σπηλιώτη: «Έχουν δώσει DNA και νομίζω ότι έχει ταυτοποιηθεί η μία σορός»