Ταϊλάνδη: Η επόμενη φάση διάσωσης

Όλα τα βλέμματα στην Ταϊλάνδη, καθώς από ώρα σε ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η επόμενη φάση στην επιχείρηση διάσωσης των παιδιών και του προπονητή τους.
Και τα τέσσερα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο (βρίσκονταν για πάνω από δύο εβδομάδες στη σπηλιά), με την κατάσταση του ενός, σύμφωνα με να κρίνεται ως πιο σοβαρή.

Η επιχείρηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian, για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων παιδιών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αν και αναμενόταν να ξεκινήσει από τις 7 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα (3 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας).

Οι δύτες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχουν φθάσει καν στην σπηλιά, αλλά αναμένεται να βρεθούν εκεί σύντομα.

Ο συντονιστής των δυτών ανέφερε ότι οι δύτες χρειάζονται μεταξύ 10 και 20 ωρών για να ξεκουραστούν και να ετοιμαστούν για την επόμενη επιχείρηση.

Τα οκτώ παιδιά και ο προπονητής τους, που έχουν εγκλωβιστεί στη σπηλιά παραμένουν εγκλωβισμένοι στο αρχικό σημεία, την παραλία Πατάγια του σπηλαίου.

Χθες εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές όταν οι δύτες βγήκαν στην επιφάνεια με τα παιδιά.

Ο 14χρονος Μαρκ, το πρώτο παιδί που βγήκε από το σπήλαιο.

Κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες, ο ένας πήγαινε μπροστά μεταφέροντας την μπουκάλα οξυγόνου του παιδιού, ακολουθούσε το παιδί και στη συνέχεια ο τρίτος δύτης.

Τα παιδιά φορούσαν full face μάσκες κι εκτιμάται ότι είχαν εκπαιδευτεί τις τελευταίες ημέρες στο κολύμπι προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη διαδρομή των 3,2 χλμ., με τα υποβρύχια περάσματα.

Στο τέλος της διαδρομής, όπως μετέφερε ο Guardian, οι δύτες αγκάλιαζαν τα παιδιά.
Η όλη διαδικασία χθες, ολοκληρώθηκε σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι είχε προγραμματιστεί καθώς η στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο είχε πέσει αρκετά και έτσι μεγάλο μέρος της διαδρομής μπορούσε να γίνει περπατώντας.

Στην επιχείρηση χθες πήραν μέρος 13 ξένοι δύτες και πέντε Ταϊλανδοί, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ συνολικά στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες.

Η επιχείρηση για τη διάσωση όλων των μαθητών και του προπονητή τους μπορεί να διαρκέσει από 3 ως 4 ημέρες, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, που την επηρεάζουν άμεσα.

Έξω από τη σπηλιά έχει στηθεί ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο. Εκεί βρίσκονται 13 ομάδες γιατρών που εξετάζουν τους μαθητές αμέσως μόλις βγαίνουν στην επιφάνεια.

Γιατρός που βρίσκεται στην περιοχή έδωσε εντολή πρώτα να βγουν τα παιδιά που δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση συγκριτικά με τα άλλα.

Διαβάστε, επίσης: Πρώτες εικόνες των παιδιών που βγήκαν από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη