Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η δεύτερη φάση της επιχείρησης για τα 8 παιδιά και τον προπονητή τους

Οι διασώστες εκτιμούν ότι το πρώτο παιδί σήμερα θα βγει μετά τις 15:30 (ώρα Ελλάδος) – Τα στοιχεία είναι το ίδιο καλά με την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων – Στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρα και ελικόπτερο.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί – με περίπου 6 ώρες καθυστέρηση από τον αρχικό προγραμματισμό – ξεκίνησε η δεύτερη φάση της επιχείρησης για την απομάκρυνση των 8 παιδιών και του προπονητή τους που παραμένουν μέσα στο σπήλαιο μετά την απομάκρυνση των πρώτων τεσσάρων αγοριών την Κυριακή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ναυτικού της Ταϊλάνδης που επικαλείται το CNN στην επιχείρηση συμμετέχει η ίδια ομάδα των δυτών – με μικρές προσθαφαιρέσεις – που εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία την πρώτη φάση της διάσωσης.

«Όλα τα στοιχεία είναι το ίδιο καλά με την Κυριακή. Το επίπεδο του νερού δεν μας ανησυχεί. Η βροχή που έπεσε χθες δεν επηρέασε τα ύψη νερού μέσα στο σπήλαιο» υποστήριξε ο επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων Narongsak Osatanakorn.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ξεκαθαρίστηκε ότι πρώτα θα βγουν από το σπήλαιο «τα παιδιά που είναι πιο έτοιμα». Κατά την εκτίμηση των διασωστών το πρώτο παιδί αναμένεται να βγει σήμερα κάπου μεταξύ 15:30 και 16:30 (ώρα Ελλάδος).

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης στην περιοχή βρίσκονται ήδη πέντε ασθενοφόρα και τουλάχιστον ένα ελικόπτερο καθώς, όπως συνέβη και την Κυριακή, όταν διασώζεται κάποιο παιδί τότε μετά από την πρώτη εκτίμηση της κατάστασής του, μεταφέρεται αεροπορικά σε νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.

Η δεύτερη φάση της απομάκρυνσης των μικρών αγοριών ξεκίνησε περίπου 17 ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης που είχε ως αποτέλεσμα τέσσερα παιδιά να απεγκλωβιστούν με επιτυχία.

Ο χρόνος αυτός ήταν μέσα στο περιθώριο που είχαν δώσει οι αρχές καθώς απαιτούνταν αρκετή ώρα για να γεμίσουν οξυγόνο οι μπουκάλες που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής της εξόδου των παιδιών από το σπήλαιο.

Λίγο πριν τις 9 ο ανταποκριτής του Guardian μετέδωσε ότι υπάρχει κινητικότητα με ένα ελικόπτερο και ένα ασθενοφόρο να φτάνει στο σημείο εξόδου αλλά και έντονη βροχόπτωση.

Διαβάστε, επίσης: Ταϊλάνδη: Η επόμενη φάση διάσωσης [vid]