Τραμπ: Βγαίνουμε από το ΝΑΤΟ εάν οι σύμμαχοι δεν πληρώσουν τις στρατιωτικές δαπάνες

Οι ΗΠΑ θα βγουν από το ΝΑΤΟ, απείλησε ο Τραμπ τoυς αρχηγούς κρατών της Συμμαχίας, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο. Οι χαμηλές αμυντικές δαπάνες πολλών συμμαχικών κρατών, που απέχουν από τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις ένοπλες δυνάμεις έχουν προκαλέσει την οργή του Αμερικανού προέδρου.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για νέα επίθεση του Τραμπ κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα τις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού πρακτορείου, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τις χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας, την Ουκρανία και τη Γεωργία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για να πραγματοποιηθεί έκτακτη συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο τα μέλη της.

Ιδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα σήμερα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ισπανίας. Μάλιστα, επανέλαβε σε έντονο τόνο τη θέση του ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πετύχουν τον στόχο του 2% για τις αμυντικές τους δαπάνες σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, οι εν λόγω πηγές που επικαλείται το Reuters διέψευσαν την είδηση που μεταδίδει το γερμανικό dpa ότι ο Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια από πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί τον πυλώνας της ευρωατλαντικής ασφάλειας από την δεκαετία του 1950.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει από χθες στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής του NATO, όπου ζήτησε τον διπλασιασμό του ετήσιου στόχου αμυντικών δαπανών από 2% σε 4%.

Διαβάστε, επίσης: Τσίπρας: Πληγή για όλο το ΝΑΤΟ η παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών