ΦΕΚ «καίει» την κυβέρνηση: Ήξεραν για τα αυθαίρετα στο Μάτι και σφύριζαν αδιάφορα

Υπεύθυνη… και με τη βούλα είναι η κυβέρνηση για την τραγωδία στο Κόκκινο Λιμανάκι. Η υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη για πολεοδομική μελέτη σε οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής (Μάρτιος 2017) «καίει» τη σαθρή επιχειρηματολογία στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί αυθαιρέτων.

Το σχετικό ΦΕΚ αποδεικνύει πως η κυβέρνηση γνώριζε για το «έγκλημα», όπως χαρακτήρισε ο υπουργός Aμυνας Πάνος Καμμένος το χτίσιμο κατοικιών σε δασικές περιοχές, επιρρίπτοντας προκλητικά τις ευθύνες στους κατοίκους της. Παρ’ όλα αυτά, δεν προχώρησε σε κάποιες πρωτοβουλίες που θα διόρθωναν τη δραματική εικόνα, από άποψη δόμησης, που παρουσιάζει η περιοχή. Αντ’ αυτού, ενέκρινε τροποποιήσεις άνευ σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών σε ένα σχέδιο που η ίδια –διά των στελεχών της– κατακρίνει.

Ολιγωρία
Πιο συγκεκριμένα, στο επίμαχο ΦΕΚ ο κ. Σταθάκης ενέκρινε την υλοποίηση μελέτης, με αντικείμενο τροποποιήσεις σε δύο οικοδομικά τετράγωνα στο Κόκκινο Λιμανάκι, που βρίσκονται εντός σχεδίου. Εναν χρόνο και πλέον και αυτή η μελέτη αν και καλύπτει περιορισμένη έκταση δεν έχει υλοποιηθεί. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό της ολιγωρίας που διατρέχει τον κρατικό μηχανισμό.

Από εκεί και πέρα, το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τοπογράφους μηχανικούς, εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο υπουργός είχε γνώση της εικόνας που παρουσιάζει το Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά αρκέστηκε σε κάποια «μπαλώματα», αντί να φροντίσει να μπουν οι βάσεις, ώστε από εδώ και στο εξής να δομηθεί σωστά η περιοχή.

Οπως κατήγγειλαν χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.»: «Τμήμα από το Κόκκινο Λιμανάκι μπήκε στο πολεοδομικό σχέδιο το 2003 και ο κ. Σταθάκης ενέκρινε μελέτη για τροποποιήσεις σε κομμάτι της περιοχής το 2017. Οπότε γνώριζε τη δόμησή της. Για ποιο λόγο δεν μερίμνησε να βάλει εντός σχεδίου και το έτερο κομμάτι από το Κόκκινο Λιμανάκι (σ.σ. επίσης επλήγη από τις πυρκαγιές);». Με άλλα λόγια, όπως εξήγησαν, εφόσον διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα ημιτελές σχέδιο, γιατί δεν πήρε την πρωτοβουλία η περιοχή που γειτνιάζει με εκείνη για την οποία ενέκρινε τροποποιήσεις να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου και να προβλεφθούν γι’ αυτήν οι κατάλληλες υποδομές π.χ. να διαπλατυνθούν οι δρόμοι, να υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα κ.λπ.;

Απορίας άξιο είναι, μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για ποιο λόγο δύο περιοχές όπως το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, οι οποίες παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά, άλλωστε γειτνιάζουν, επιλέχθηκε να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή έστω και κομμάτι της μίας να μπει (Κόκκινο Λιμανάκι) και της άλλης όχι (Μάτι) σε πολεοδομικό σχέδιο.

Στον πάγο ο νόμος
Σε κάθε περίπτωση, στο σφυροκόπημα ευθυνών που βρίσκεται, πλέον, σε αναζωπύρωση η έννοια «πολεοδομικό σχέδιο» έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πόσο μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση, ενώ ήταν έτοιμη, σύμφωνα με πληροφορίες, να βγάλει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Αυγούστου νομοσχέδιο, που θα ξεκαθαρίζει τα αυθαίρετα χτίσματα μέσα σε δασικές περιοχές, αναγκάζεται λόγω των πρόσφατων εξελίξεων να τηρήσει στάση αναμονής.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ είχε ζητήσει παράταση από το ΣτΕ για την κατάρτιση του παραπάνω νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο: «Περιβαλλοντική διαχείριση των περιοχών με οικιστικές πυκνώσεις ιώδους περιγράμματος» και έχει την υποχρέωση να το καταθέσει άμεσα, καθότι τον Σεπτέμβριο πρόκειται να εκδικαστεί το προηγούμενο νομοθέτημα-Τσιρώνη.

Πετάει το μπαλάκι
Ο κ. Σταθάκης, πάντως, σε μία προσπάθεια αποποίησης ευθυνών, εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι δεν πολεοδομήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά τον Ιανουάριο του 2012 (Προεδρικό Διάταγμα 24-1-12, ΦΕΚ ΑΑΠ/43). Στο πλαίσιο αυτής, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια πολεοδόμησης ξεκίνησε με Υπουργική Απόφαση το 2003, που περιλάμβανε 82 οικοδομικά τετράγωνα. Την Απόφαση αυτή έκρινε παράνομη το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), υποδεικνύοντας ότι χρειάζεται Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ). Όταν αυτό εκδόθηκε (το 2012), αφορούσε 68 από τα 82 οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής.

Τον Νοέμβριο του 2013 προωθήθηκε στο ΣτΕ νέο σχέδιο ΠΔ, το οποίο αφορούσε 9 από τα εναπομείναντα 14 οικοδομικά τετράγωνα. Το ΣτΕ το απέρριψε και στη γνωμοδότησή του υπέδειξε στη Διοίκηση «εάν το κρίνει σκόπιμο, να το αναδιατυπώσει κατά τρόπο ώστε να αφορά αμιγώς τα οικοδομικά τετράγωνα 292 και 295».

Το ΠΔ που φέρει την υπογραφή μου (24-3-17, ΦΕΚ ΑΑΠ/63) εγκρίνει την ένταξη στο πολεοδομικό σχέδιο αποκλειστικά αυτών των δύο οικοδομικών τετραγώνων, στο πλαίσιο της γνωμοδότησης του ΣτΕ.

«Την επαύριο μιας τόσο μεγάλης εθνικής τραγωδίας θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και κατά το δυνατόν έγκυρη πληροφόρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Διαβάστε, επίσης:Την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στην ανατολική Αττική διέταξε με εντολή της η Ρένα Δούρου