19.000 ελληνόπουλα αναζήτησαν εργασία στην ΕΕ

Στην ΕΕ υπάρχει πληθώρα υποψηφίων από τον Νότο και έλλειψη από τον Βορρά. Στους διαγωνισμούς που έγιναν τα τελευταία χρόνια για θέσεις που άνοιξαν στις διάφορες υπηρεσίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, παρατηρείται μια μεγάλη ανισορροπία.

Από το 2010 ως το 2017, σύμφωνα με το Euronews συνολικά 49.000 Ιταλοί υπήκοοι και 27.000 Ισπανοί έλαβαν μέρος στις σχετικές εξετάσεις. Οι Έλληνες επίσης είχαν πολύ μεγάλη εκπροσώπηση αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας.

Συνολικά 19.000 άτομα αναζήτησαν δουλειά στην ΕΕ, όσοι ήταν και οι Γάλλοι. Λιγότεροι ήταν οι Γερμανοί, μόλις 17.000 παρόλο που ο πληθυσμός της Γερμανίας είναι πολλαπλάσιος από αυτήν της Ελλάδας.

Η ΕΕ δείχνει λιγότερο ελκυστική για τους Γερμανούς και τους Γάλλους υποψηφίους, που θεωρούν ότι έχουν περιοριστεί οι ευκαιρίες καριέρας εκεί, σε αντίθεση με εκείνους που προέρχονται από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Για τους νέους από το Νότο αυτή χαρακτηρίζεται μεγάλη ευκαιρία, καθώς ο αρχικός μισθός κινείται περίπου στα 4.500 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για αυτές τις ανισότητες και αν και δεν προβλέπεται, ήδη συζητείται η πιθανότητα επιβολής ποσοστώσεων.

Διαβάστε, επίσης: Η γραφειοκρατία μπλοκάρει την ανάπτυξη σε 7 από τις 10 ελληνικές επιχειρήσεις