Έλληνες στρατιωτικοί: Επιτέλους ελεύθεροι, στο δρόμο για την πατρίδα!

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στην Ελλάδα έπειτα από 167 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

«Σε λίγο Θεσσαλονίκη. Μεγάλη χαρά,μεγάλη επιτυχία. Αποτέλεσμα συστηματικής διπλωματικής προσπάθειας και κινητοποίησης της πολιτείας,των πολιτικών δυνάμεων,με τις ευχές όλων των Ελλήνων. Νέες προοπτικές για ενίσχυση της φιλίας,της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε ο κ. Κατρούγκαλος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Αμέσως μετά την άφιξή τους και την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η στρατιωτική ηγεσία και οι δύο στρατιωτικοί μετέβησαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης για λίγη ώρα και στη συνέχεια οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης μετέβησαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο Πάνος Καμμένος μετέβη στην Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γ’ Σώμα Στρατού για να ανάψει ένα κερί, όπως είπε, και να ευχαριστήσει για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης.

Οι γονείς των δύο στρατιωτικών ανέφεραν πως το το πρωί της Τετάρτης είχαν πάει στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμειο για να ανάψουν κερί και να προσευχηθούν για την απελευθέρωσή των παιδιών τους. Στη συνέχεια προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ορεστιάδα μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, όπου τους βρήκε η χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης των παιδιών τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου
Την Τρίτη, εξετάζοντας το αίτημα των 2 στρατιωτικών για αποφυλάκιση, το δικαστήριο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι, εν αναμονή της δίκης τους.

Η απόφαση δεν προέβλεπε περιοριστικά μέτρα και για αυτό επιστρέφουν στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι απαραίτητη η παρουσία τους στη δίκη.

Οι δύο στρατιωτικοί- που είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου όταν πέρασαν τα σύνορα στον Εβρο, επανέλαβαν ότι αυτό έγινε από λάθος.

Η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Επιπλέον, ο διπλωματικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Έλληνα ομόλογό του ότι αν θα γίνει δίκη για τους δύο στρατιωτικούς, αυτή θα γίνει ερήμην τους και σε περίπτωση επιβολής ποινής, αυτή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Διαβάστε, Ελεύθεροι οι Έλληνες στρατιωτικοί – Επιστρέφουν άμεσα στην πατρίδα