«Βόμβα» μεγατόνων στην Τουρκία: Χρεοκόπησε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας (Vid)

Η διαμάχη μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ έχει δημιουργήσει ήδη πολλούς τριγμούς στην τουρκική οικονομία. Ωστόσο σήμερα έρχεται ένα «χτύπημα» πραγματικά δυνατό. Κι αυτό διότι η Turk Telekom, ο αντίστοιχος ΟΤΕ της Τουρκίας, χρεοκόπησε.

Πρόκειται για μια εταιρεία τεράστια και ιστορική. Την διοίκησή της ανέλαβαν οι τουρκικές τράπεζες, καθώς η Turk Telekom αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις τράπεζες. Μιλάμε για ποσό της τάξης των 4,7 δισ. δολαρίων, όπως μεταδίδει το newsit.gr.

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί σε ποσοστό 70%. Μόνο σήμερα, Πέμπτη 30.08.2018, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας άγγιξε το 4,5%! Έτσι, η Turk Telekom δυσκολεύεται να αποπληρώσει τα δάνειά της και πλέον η εξεύρεση λύσης περνά στα χέρια των τραπεζών.

Την είδηση μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο οποίος τόνισε ακόμη πως η τουρκική εταιρεία χρεοκόπησε διότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες και πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της.

Εύκολα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς πως με την… κατρακύλα που διαγράφει το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, οι υποχρεώσεις της εταιρείας κατέληξαν να είναι ένα αδιέξοδο.

Υπάρχουν, μάλιστα, φόβοι πως κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και σε πολλές ακόμη εταιρείες, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.

Δείτε το ρεπορτάζ για την Turk Telekom:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Guardian: σε «σπιράλ οικονομικού θανάτου» η Τουρκία

«Βουλιάζει” η οικονομία της Τουρκίας – Νέο «χαστούκι” από Moody’s

Οι αγορές νίκησαν τον Ερντογάν – Έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας